Całka wielokrotna-pomocy!
Ania: Witam, potrzebuje pomocy z tymi dwiema całkami :
1) ∫∫
D (x
2+y
2)dxdy, gdzie D={(x,y):x
2+y
2≤2⋀y≥0}
| | dxdydz | |
2) ∫∫∫V |
| , gdzie D={(x,y,z):1≤x2+y2+z2≤4} |
| | x2+y2+z2 | |
nie wiem także jak będzie wyglądał obszar w ukl wspol, bardzo prosze o pomoc
3 wrz 21:45
wredulus_pospolitus:
pierwszy obszar −−− połowa koła o promieniu 2 (koło −> okrąg 'zapełniony w środku')
drugi obszar −−− kula o promieniu 4 z 'wyciętą' kula wewnątrz o promieniu 1
3 wrz 22:15
PW: 1) x2+y2≤2 to koło o środku (0,0) i promieniu √2. Jeśli w dodatku y≥0, to D jest półkolem
leżącym nad osią OX.
3 wrz 22:18
wredulus_pospolitus:
fakt ... pierwiastek

ja to jestem niedzisiejszy dzisiaj
3 wrz 22:19
Ania: w pierwszej calce wyszlo mi = π i ze faktycznie jest to polowa kola nad osia OX, natomiast w
drugiej mam klopot z policzeniem
3 wrz 22:26
Ania: w drugiej r zawiera sie w przedialach 1≤r≤√2 tak dziekuje
3 wrz 22:27
Ania: ale nie wiem jak policzyc druga calke, moglby ktos mi pomoc ?
3 wrz 22:40
antek: w drugiej całce zamieniasz współrzędne na sferyczne pamiętając o zmianie obszaru całkowania,
| | r2sinθ drdφdθ | |
czyli to będzie ∭ |
| , r2 się uproszczą, dalej już chyba łatwo |
| | r2 | |
3 wrz 23:16
Ania: dziekuje
3 wrz 23:22