wielomiany
Bangooo: witam mam problem z takim zadniem
Wyznacz współczynniki a,b i c wielomianu W(x)=−x
3 + ax
2 +bx+c tak aby W(−1)=3, W(1)=5, W(2)=9
moze mnie ktos nakierowac jak to zrobic?
narazie doszedlem do takiego wyniku
−a+b+c=2
a+b+c=6
8a+4b+c=8
i to w klamrze oczywiscie, i nie wiem co dalej
3 wrz 21:25
PW: z W(−1)=3 wynika
a−b+c=2,,
a nie tak jak napisałeś. Trzecie też nie tak.
3 wrz 21:31
Bogdan:
dalej to trzeba ten układ równań rozwiązać, ale przedtem upewnij się, że obliczenia wykonałeś
poprawnie
3 wrz 21:32
5-latek: Np uklad Cramera
A jak nie wiesz jak tym ukladem to wyznacz np a z 2 rownania i metoda podstawiania
3 wrz 21:32
NN: Jeśli to nie żart, to mamy:
| ⎧ | −a + b + c = 2 | |
| ⎩ | a + b + c = 6 |+ |
|
2b + 2c = 8 |:2
b + c = 4
stąd: a + b + c = a + 4 więc a + 4 = 6
3 wrz 21:37