| 3 | 1 | |||
0< | mniejsze równe | |||
| 8−x | X |
| 3 | 3 | |||
2)rozwiązuję najpierw 0< | //wystarczy wziąć takie x, aby | było dodatnie | ||
| 8−x | 8−x |
| 3 | 1 | 1 | ||||
3)rozwiązuję potem | ≤ | //przenieść | na drugą stronę, dzialania na | |||
| 8−x | x | x |
| 3 | 1 | |||
0 < | ≤ | czy o to chodzi? | ||
| 8 − x | x |
| −3 | 1 | |||
a z odręcznych wykresów hiperboli funkcji y= | i y= | i równania | ||
| x−8 | x |
| −3 | 1 | ||
= | ⇔ −3x=x−8 ⇔ x=2 , więc stąd i z (*) dana nierówność | ||
| x−8 | x |
| 3 | 1 | |||
0 < | ≤ | ⇔ x ≤ 2 i x≠0 ⇔ x∊(−∞;0) U (0;2] . ... ![]() | ||
| 8−x | x |