trygonometria
pozdro: nie wiem, czy uda się komuś to rozwiązać:
Wykaż, że podana równość jest tożsamością trygonometryczną. Podaj koniecznie założenia
cosα + cosα*ctg2α=ctgαsinα
3 wrz 21:12
PW: Łoj, ja też nie wiem. Nie daję się w ten sposób podpuszczać.
3 wrz 21:18
camus: | | ctgx | | cosx | |
cosx+cosx*ctg2x= |
| = |
| |
| | sinx | | sin2x | |
| | cos2x | |
cosx(1+ctg2x)=cosx(tgx*ctgx+ctg2x)=cosx*ctgx(tgx+ctgx)= |
| *U{1 |
| | sinx | |
| | cos2x | | cosx | |
}{sinx*cosx}= |
| = |
| |
| | sin2x*cosx | | sin2x | |
zał. sinx≠0
3 wrz 21:30
pozdro: dziękuje za rozwiązanie i od razu dorzucam dorzucam kolejne pytanko:
czy macie jakieś rady jak sprawnie dochodzić do takiego czegos?
3 wrz 22:02
camus: Tak. Naucz się wszystkich podstawowych wzorów trygonometrycznych
| | sin | |
(jedynka tryg, tg= |
| , etc.). No i z natury łatwiej jest zacząć od bardziej |
| | cos | |
skomplikowanej strony równania, bo z czasem więcej rzeczy się skraca/upraszcza (tutaj co
prawda, trzeba było machnąć lekko prawą stronę równania, ale tylko tak z lekka więc...). Poza
tym, trzeba zawsze trochę pokombinować. No i jedz dużo ryb − dobre są.
3 wrz 22:11
pozdro: Dzięki, drugi przykład zrobiłem aż miło − a przy tym pierwszym odchodziłem od zmysłów
uświadamiając sobie jaki to tępy jestem.
3 wrz 22:16