wykaż
bezendu: Wykaż, że suma 4 kolejnych dowolnych liczb całkowitych przy dzieleniu przez 4 daję resztę 2
k−1,k,k+1,k+2 k∊C
k−1+k+k+1+k+2
4k+3 i teraz nie wiem

?
ale jak zrobię dla
k,k+1,k+2,k+3
4k+6
4k+4+2
4(k+1)+2 i teraz jest ok ale czemu to rozwiązanie wyżej nie chcę wyjść
3 wrz 20:45
asdf: wychodzi, zrob jeszcze raz
3 wrz 20:48
Mila:
(k−1)+k+(k+1)+(k+2)=4k+2
źle sobie zredukowałeś.
3 wrz 20:48
ICSP: −1 + 1 + 2 = 3

oj będzie ciężko z maturą chyba
3 wrz 20:48
Mila:
Co miałeś na matematyce?Jakie zapowiedzi? Plany.
3 wrz 20:49
bezendu: Mila teraz mam powtórkę z planimetrii na lekcji. A w piątek sprawdzian z wyrażeń
algebraicznych powtórzeniowy
ICSP jakoś to będzie
3 wrz 20:53
Mila:
Co to za wyrażenia?, wzory skróconego mnożenia?
Masz jakieś wytyczne, zestaw zadań, podane zbiory, to zrobimy na forum.
3 wrz 21:28
asdf: ja chce spowrotem do średniej szkoly!
3 wrz 21:31
bezendu: Nie mam żadnych wytycznych po prostu dział wyrażenia algebraiczne zadania mają być z operonu
poziom podstawowy 2012 a ja już cały operon(to co miałem do tej pory ) już przerobiłem w
wakacje
3 wrz 21:33
ZKS:
Ojj chyba nie chcesz asdf "z powrotem" będziesz miał język ojczysty.
3 wrz 21:35
bezendu:
Mila ale mam problem z jednym typem zadań z wielomianów

tego typu że jakiś wielomian
jest podzielny przez dwumian i jego reszta wynosi tyle, przez inny dwumian tyle i oblicz
resztę z dzielenia przez jakiś tam wielomian
3 wrz 21:41
asdf: @ZKS
przebole.
3 wrz 21:42
Lorak: bezendu, pociesz się, że nie Ty jeden masz z tym problem
3 wrz 22:22
Lorak: * z tym typem zadań z wielomianów
3 wrz 22:22
bezendu: Lorak a Ty też w tym roku masz maturę ?
3 wrz 22:30
Lorak: tak.
3 wrz 22:30
bezendu: LO czy technikum ?
3 wrz 22:31
Mila:
Zaraz napiszę zadanie.
3 wrz 22:35
Lorak: LO
3 wrz 22:38
tola:
1) Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x−1 jest równa 1,
zaś przy dzieleniu przez x−2 reszta jest równa 4.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian x2−3x+2
3 wrz 22:43
bezendu:
W(1)=1 W(2)=4
a dalej nie wiem jak to zapisać ?
3 wrz 22:45
tola:
2/ Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x−2 daje resztę (−3), zaś przy dzieleniu
przez x+4 daje resztę (−51) .
Wiedząc,że pierwiastkiem wielomianu W(x) jest x= −1
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian x3+3x2−6x+8
3 wrz 22:45
bezendu: Tola najpierw to pierwsze zróbmy ok ?
3 wrz 22:47
Mila:
1) Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian (x−4) daje resztę 7, a przy dzieleniu przez
(x−2) daje resztę 3.
wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x−4)(x−2)
2)Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian(x+3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x−2)
daje resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x+3)(x−2).
3)Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian(x+2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x+1)
daje resztę −4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=x2+3x+2.
4) Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian(x−5) daje resztę 1, a przy dzieleniu przez (x+3)
daje resztę −7. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=x2−2x+−15.
Czekam na dokładne rozwiązanie.
3 wrz 22:48
bezendu: Mila a mógłbym prosić o rozwiązanie tego pierwszego przykładu od toli ( zresztą już sobie
poradzę jak zobaczę jak się robi zadania tego typu )
3 wrz 22:50
tola:
1/ zapisujemy tak:
P(x)=x2−3x+2= (x−1)(x−2) i W(1)=1 i W(2)=4
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x) jest wielomianem co najwyżej stopnia pierwszego
bo P(x) jest stopnia drugiego
czyli jest postaci R(x)=ax+b
zatem:
W(x)=P(x)*Q(x)+ R(x)
W(x)=(x−1)(x−2)*Q(x)+ax+b
W(1)=1⇒ (1−1)(1−2)Q(1)+ a*1+b=1 ⇒ a+b=1
W(2)=4 ⇒(2−1)(2−2)Q1(2)+a*2+b =4 ⇒ 2a+b=4
teraz rozwiąż ten układ równań a=.... , b=...
odp: R(x)= ax+b =........
3 wrz 22:55
tola:
3 wrz 22:56
bezendu: Dziękuje
Eta
zaraz rozwiąże kolejne
3 wrz 23:03
Mila: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x−1 jest równa 1,
zaś przy dzieleniu przez x−2 reszta jest równa 4.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian x
2−3x+2
Reszta z dzielenia W(x) przez P(x)=x
2−3x+2 jest wielomianem stopnia ≤1 , czyli może miec
postać :
R(x)=ax+b
Rozkładam na iloczyn P(x)
Δ=9−8=1
| | 3−1 | | 3+1 | |
x= |
| =1 lub x= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
x
2−3x+2=(x−1)*(x−2)
R(1)=1 z treści⇔a*1+b=1
a+b=1
R(2)=4⇔2a+b=4 odejmuję stronami
−a=−3, ⇔a=3 i 3+b=1⇔
a=3 i b=−2
R(x)=3x−2
spr.
R(1)=3*1−2=1
R(2)=3*2−2=4
Odp. Szukana R(x)=3x−2
3 wrz 23:06
tola:
3 wrz 23:07
5-latek: Tola a TY dzisiaj sama bez Bolka i Lolka ?

Przy okazji pozdrawiam serdecznie i

dla Ciebie i

dla
Mili
3 wrz 23:12
Mila:

Dziękuję. Pozdrawiam.
3 wrz 23:15
bezendu:
Zadanie 1
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian (x−4) daje resztę 7, a przy dzieleniu przez
(x−2) daje resztę 3.
wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x−4)(x−2)
W(4)=7 i W(2)=3
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
W(X)=(x−4)(x−2)*Q(x)+R(x)
W(4)=(4−4)(4−2)*4+4a+b=7
W(2)=(2−4)(2−2)*2+2a+b=3
4a+b=7 /(−1)
2a+b=3
−4a−b=−7
2a+b=3
−2a=−4
a=2
8+b=7
b=−1
3 wrz 23:15
bezendu: Zadanie 2
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian(x+3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x−2)
daje resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x+3)(x−2).
W(−3)=6 ⋀ W(2)=1
W(−3)=(−3+3)(−3−2)*(−3)−3a+b=6
W(2)=(2+3)(2−2)*2+2a+b=1
−3a+b=6 /(−1)
2a+b=1
3a−b=−6
2a+b=1
5a=5
a=1
b=−1
3 wrz 23:20
tola:
Nie podałeś odpowiedzi
R(x)=ax+b=...
3 wrz 23:21
tola:
W(4)=7
W(4)= (4−4)(4−2)*Q(4)+a*4+b=7 ⇒ 4a+b=7
3 wrz 23:24
bezendu: Zadanie 3
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian(x+2) daje resztę 8, a przy dzieleniu przez (x+1)
daje resztę −4. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=x
2+3x+2.
x
2+3x+2
Δ=1
P(x)=(x+2)(x+1)
W(−2)=(−2+2)(−2+1)*(−2)−2a+b=8
W(−1)=(−1+2)(−1+1)*(−1)−a+b=−4
−2a+b=8 /(−1)
−a+b=−4
2a−b=−8
−a+b=−4
a=−12
2*(−12)−b=−8
−24−b=−8
−b=16 b=−16
3 wrz 23:26
Mila:
Zadanie 2) bład w rozwiązaniu ukladu.
Dobranoc.
3 wrz 23:26
Mila:
Musisz podawać wzór R(x)
zadanie 3) dobrze. Już znikam.
3 wrz 23:28
bezendu:
Eta czyli muszę zapisać to Q(x) ?
odpowiedź do pierwszego 2x−1
odpowiedź do drugiego x−1
odpowiedź do trzeciego −12x−16
3 wrz 23:29
bezendu: Dobranoc i dziękuje za poświęcony czas
3 wrz 23:29
bezendu:
Zadanie 2 poprawione
−3a+b=6 /(−1)
2a+b=1
3a−b=−6
2a+b=1
5a=−5
a=−1
−2+b=1
b=3
R(x)=−x+3
3 wrz 23:31
tola:
tak

nie możesz pisać W(2) = .... * 2 tylko *Q(2)
W(1)= ... * 1 tylko Q
1(1) itp...
3 wrz 23:33
bezendu: Zadanie 4
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian(x−5) daje resztę 1, a przy dzieleniu przez (x+3)
daje resztę −7. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=x
2−2x−15.
W(5)=1 i W(−3)=−7
W(x)=P(x)*(Q)x+R(x)
Δ=64
√Δ=8
P(x)=(x+3)(x−5)
W(5)=(5+3)(5−5)*Q(5)+5a+b=1
W(−3)=(−3+3)(−3−5)*Q(−3)−3a+b=−7
5a+b=1 /(−1)
−3a+b=−7
−5a−b=−1
−3a+b=−7
−8a=−8
a=1
b=4
R(x)=x+4
3 wrz 23:36
tola:
W(−3)= ..... *Q1(−3) bo to już inny wielomian niż Q
3 wrz 23:37
bezendu:
Eta w tym drugim zadaniu od Ciebie ten wielomian jest dobrze przepisany ?
3 wrz 23:40
tola:
Tak, dobrze

Mamy tu trzy warunki
W(−1)=0 i W(2)=−3 i W(−4)=−51
R(x) =ax
2+bx+c (jest stopnia co najwyżej drugiego, bo P(x)=x
3+3x
2−6x+8 jest st.3
3 wrz 23:44
tola:
Oj sorry P(x)= x3+3x2−6x−8
3 wrz 23:45
bezendu:
ale właśnie nie mogę odszukać pierwiastka tego wielomianu
3 wrz 23:45
bezendu: a no teraz się zgadza
3 wrz 23:46
tola:
3 wrz 23:50
Mila:
Zadanie 4, b jest źle wyznaczone.
3 wrz 23:52
bezendu: P(x)=x
3+3x
2−6x−8 W(2)=0 W(−1)=0 i W(2)=−3 i W(−4)=−51
P(x)=(x−2)(x
2+5x+4)
Δ=9
√Δ=3
P(x)=(x−2)(x+4)(x+1)
W(x)=(x−2)(x+4)(x+1)*Q(x)+R(x)
i potem będę miał ax
2+bx+c tak ?
3 wrz 23:53
tola:
Ja nie sprawdzam rachunków... bo mi się już nie chce
3 wrz 23:53
bezendu: w zadaniu 4 b=−4
3 wrz 23:54
tola:
tak

a=? b=? c=?
R(x)=......
3 wrz 23:55
bezendu:
W(−1)=(−1−2)(−1+4)(−1+1)*Q
1(−1)+a−b+c=0
W(2)=(2−2)(2+4)(2+1)*Q
2(2)+4a+2b+c=−3
W(−4)=(−4−2)(−4+4)(−4+1)*Q
3(−4)=16a−4b+c=−51
a+b+c=0
4a+2b+c=−3
16a−4b+c=−51
a=−c−b
−4c−4b+2b+c=−3
−16c−16b−4b+c=−51
−2b−3c=−3/ (−5)
−20b−15c=−51
10b+15c=15
−20b−15c=−51
−10b=−36
c=−1,4
4 wrz 00:03
bezendu: To na dziś tyle, ja idę spać

Dziękuje za wytłumaczenie
4 wrz 00:05
tola:
Za dużo popełniasz błędów rachunkowych! ( sprawdzaj się

odp: R(x)= −3x
2+2x+5
4 wrz 00:06
tola:
Już widzę jeden błąd 1/ a+b+c=0
4 wrz 00:08
tola:
Dobranoc

( wyśpij się i jutro będzie lepiej z rachunkami
4 wrz 00:09