5-latek: Sprawdzasz prawdziwosc rownosci dla pocztkowej liczby naturalnej np n=1
Sprawdzasz czy lewa strona =prawej L=3*1=3
czyli lewa strona =prawej . m,amy zrobiony 1 krok indukcyjny
teraz drugi krok . sprawdzamy czy to twierdzenie jest prawdziwe dla nastepnej liczby
naturalnej czyli n+1
| | 3 | | 3 | |
Wobec tego lewa strona L =3+6+9.....+3n+3(n+1) ale wiemy ze 3+6+9.....+3n= |
| + |
| |
| | n2 | | 2n | |
| | 3 | | 3 | |
to wiemy z 1 kroku indukcyjnego wiec lewa strona L= |
| + |
| +3(n+1)= policz to |
| | 2n2 | | 2n | |
Teraz patrzymy jak wyglada prawa strona P . W miejsce n wstawiamy n+1
| | 3 | | 3 | |
P= |
| + |
| policz to . jesli strona lewa = stronie prawej masz |
| | 2(n+1)2 | | 2(n+1) | |
dowiedzione zasad indukcji mayematycznej ze ta rownosc jest prawdziwa