obliczyć asymptoty
ksawa: Obliczyć Asymptotę.
Witam miałem zadanie na egzaminie i nie potrafię sobię z nim poradzić.
4x2+2x−1x+2
3 wrz 20:28
Bogdan:
Asymptoty nie da się obliczyć, można ją zobaczyć, można wyznaczyć jej wzór i w tym zadaniu
| | 4x2 + 2x − 1 | |
chodzi o wzory asymptot krzywej y = |
| dla x≠−2 |
| | x + 2 | |
Jaki znasz sposób wyznaczania równań asymptot?
3 wrz 20:32
ksawa: Tak jak mówisz, wyznaczyć asymptoty funkcji. Z tego co pamiętam to porównanie mianownika do
zera potem liczenie granicy itd, najpierw pionowa potem albo pozioma albo ukośna
3 wrz 20:38
Bogdan:
Asymptota pionowa (granice jednostronne):
lim
(x→−2−) f(x) = ...
lim
(x→−2+) f(x) = ...
Asymptota pozioma:
lim
x→±∞ f(x) = ...
Asymptota ukośna y = ax + b
| | 1 | |
a = limx→±∞ ( f(x) * |
| ) = ... (asymptota istnieje jeśli ta granica istnieje) |
| | x | |
b = lim
x→±∞ ( f(x) − ax ) = ...
W tym przypadku można od razu zauważyć, że jest asymptota pionowa i ukośna.
3 wrz 20:50
asdf: no to licz:
lim
x→2− f(x) = ... = g
1
lim
x→2+ f(x) = ... = g
2
jeżeli: ±g
1 = ±g
2 = ±
∞ to masz pionową,
ukosna:
y = ax+ b
jeżeli g
3 jest granicą właściwą to liczysz wtedy b:
lim
x→±∞ [f(x) − ax] = g
4
jeżeli g
4 jest granicą właściwą to prosta y = ax+b jest asymptotą ukośną (poziomą gdy a = 0).
3 wrz 20:52
asdf: zapomniałem dodać:
jeżeli ±g1 = ±g2 = ±∞ to w x = 2 masz obustronną
3 wrz 20:52