podzielnosc
zadanie: Dla dowolnej liczby naturalnej n, liczba n jest podzielna przez 54 wtedy i tylko
wtedy, gdy liczba n jest podzielna przez a i liczba n jest podzielna przez b. Czy powyzsze
zdanie jest prawdziwe dla
a) a=6, b=9 ;
b) a=3, b=18 ;
c) a=6, b=27 ;
d) a=18, b=27 ?
odp.: a) N b) N c) T d) T
z tego co wiem to te liczby powinny byc wzglednie pierwsze. dlaczego w c) i d) jest odpowiedz
TAK ?
prosilbym o wytlumaczenie.
3 wrz 20:08
Mila:
54=2*33
a)NWW(6,9)=18, to braknie jednej trójki
np.
18,36
Nie
b)NWW(3,18)=18
Nie
c) NWW(6,27)=54
Tak
d)NWW(18,27)=27*2=54
Tak
3 wrz 20:45
zadanie: 2. Czy prawdziwa jest nierównosc
a) 1000!<100100 ;
b) 1000!<200200 ;
c) 1000!<500500 ;
d) 1000!<10001000 ?
odp.: a) N b) N c) N d) T
liczba 1000! ma na koncu 249 zer.
a) (102)100=10200 czyli 200 zer na koncu wiec odp. NIE
d) (103)1000=103000 czyli 3000 zer na koncu wiec odp. TAK
b) (2*102)200=2200*10400
c) (5*102)500=5500*101000
ale nie wiem dlaczego w b) jest NIE; c) jest TAK ?
prosilbym o pomoc?
3 wrz 20:49
zadanie: czyli nie chodzilo o liczby wzglednie pierwsze
dziekuje
3 wrz 20:50
zadanie: zapytam jeszcze bo tak tez jest w podzielnosci, ze liczby musza byc wzglednie pierwsze kiedy
tak jest i dlaczego?
3 wrz 20:53
zadanie: w c) jest NIE pomylilo mi sie ale i tak nie wiem dlaczego jest taka odpowiedz
3 wrz 20:54
PW: c) Jeżeli n jest podzielna przez 6=2•3 i jest podzielna przez 27=3•3•3, to znaczy że
jednocześnie
(1) n=p•2•3
(2) n=q•3•3•3
(p i q są liczbami naturalnymi). Przyrównanie prawych stron (1) i (2) daje
p•2=q•3•3.
Lewa strona jest podzielna przez 2, a to oznacza, że q=2s, s∊N.. Po podstawieniu do ()
dostajemy
n=2•s•3•3•3
n=54•s,
co oznacza podzielność n przez 54.
Wynikanie "jeżeli n dzieli się przez 54, to n dzieli się przez 6 i n dzieli się przez 27" jest
oczywiste.
3 wrz 21:00
Mila:
Piszesz o zadaniu 1c −godz 20:54? wg mnie tak.
Do Postu 20:53
Na przykład:
Jeżeli m i n są liczbami względnie pierwszymi i liczba a jest podzielna przez m i jest
podzielna przez n, to jest podzielna przez (m*n).
30 jest podzielne przez 5
30 jest podzielne przez 3⇔30 jest podzielne przez 3*5=15
Nie możesz wyciągać wniosku, że podzielność przez 54 zachodzi tylko dla liczb a i b względnie
pierwszych.
Jeżeli
a=108 i b=3
liczba podzielna przez 108 to dzieli się przez 54, a przecież 108 i 3 to nie są liczby
względnie pierwsze.
W szczególności dla a=2 i b=27 jest podzielność przez 54, ale nie tylko.
3 wrz 21:24
zadanie: o tym 2
3 wrz 21:28
zadanie: a moglbym prosic jeszcze o wytlumaczenie tego 2?
3 wrz 21:47
Mila: 1000! =1*2*3*4*5*6*7...*999*1000, ten iloczyn ma 249 zer na końcu.
liczyliśmy ile jest iloczynów (2*5)
1000−249−1=750 liczb pozostaje, sa większe od 2,
szacujemy z niedomiarem
1000!>2750*10249=2200*2550*10249=
=2200*(1024)55*10249>2200*(103)55*10249= dokończ
prawą stronę już masz.
c) pomyśl jak oszacować 1000! do tj wersji
Można inaczej.
3 wrz 22:34
zadanie: 2200*(103)55*10249=2200*10414
wiec skoro 1000!>2200*(103)55*10249=2200*10414 to jest wieksza rowniez od
2200*10400 wiec odp Nie
o to chodzilo?
sprobuje pomyslec nad c)
3 wrz 23:00
zadanie: c) 1000!<500500=5500*101000
jezeli po prawej stronie jest 5 to moze wlasnie z ta 5 cos tzeba pomyslec
jest tyle zer na koncu ile jest 5 wiec 5 jest 249
3 wrz 23:07
Mila: Tak.
3 wrz 23:07
zadanie: a to inaczej jest latwiejsze?
3 wrz 23:10
zadanie: nic nie przychodzi mi do glowy
3 wrz 23:59
Mila:
Jutro. Dobranoc. Odpoczywamy. Ja ułożę pasjansa i idę spać.
4 wrz 00:04
Mila:
Inaczej (b)
b) 1000!<200200 ; ?
1000!=1*2*3*4*...*200*201*202*............*999*1000>200*201*202*............*999*1000>
>200*200*......*200>200800>200200⇔nierówność (b) nie jest prawdziwa
Rozwiąż (c)
4 wrz 18:19
zadanie: dobrze a skad sie wzielo 200800?
4 wrz 19:16
Mila:
Pomyśl.
4 wrz 19:17
zadanie: wydaje mi sie, ze od 200 do 299 jest 100 takich 200 wiec 200100
pozniej 400=200*200 czyli od 400 do 499 jest 200 takich 200 wiec 200200
pozniej 600=200*300 czyli 100 takich 200
pozniej 800=200*200*200*200 czyli 400 takich 200
ostatecznie 100+200+100+400=800 tak?
4 wrz 19:25
Mila:
Masz iloczyn 1*2*3*4*5*6..*200*201*202*...*999*1000
pomijamy pierwsze 199 czynników, to ile zostaje?
4 wrz 19:33
zadanie: c) 1000!<500500
1000!=1*2*3*4*5*...*500*501*502*503*...*999*1000>500*501*502*503*...*999*1000
od 500 do 599 jest 100 takich 500 czyli 500100 i 1000=500*2 czyli ostatecznie 500101.
a skad wziac dalej wiecej 500?
4 wrz 19:37
zadanie: 801 czynnikow
4 wrz 19:38
Mila:
Przeczytaj komentarz 19:33.
Przykro mi, ale zmuszam do myślenia.
4 wrz 19:40
Mila:
dobrze , to powyżej 499 ile jest czynników?
4 wrz 19:41
zadanie: jest 500 czynnikow
4 wrz 19:44
zadanie: 501
4 wrz 19:44
zadanie: czyli 500501>500500 tak? o to chodzilo?
4 wrz 19:46
Mila:
1000!>500501>500500
Przekonany?
4 wrz 19:53
zadanie: tak
4 wrz 19:57
zadanie: dobrze?
4 wrz 20:09
zadanie: ?
4 wrz 23:49
Mila: No dobrze.
5 wrz 00:03