do ooooo
do ooooo zadanie z logiki:
piszesz coś takiego: "nie wiem, czemu ale tak logicznie myslac, jesli mamy, ze 2m=n, a n jest
liczba z A, to musi m<6, bo jesli m>6, to 2m≠n itp."
tylko zdajesz sobie sprawę, że jak masz implikację to jeżeli poprzednik jest fałszywy to
implikacja jest prawdziwa (uczą tego w pierwszej klasie liceum), czyli 'z nieprawdy wynika
wszystko' to jeszcze raz przemyśl to co napisałeś i zastanów się które odpowiedzi są prawdziwe
bo moim zdaniem właśnie b i c
czemu b?
"b jest falsz bo tam masz koniunkcje,a ona jest prawdziwa tylko jesli oba zdania sa prawdziwe i
masz dla kazdego m 2m=n i m<6, a przecież m to dowolna liczba nat, wiec może być np. m=7 i już
masz 2m=14, a żadne n nie jest 14 i m>6, zatem falsz"
no właśnie jeżeli m=7 to koniunkcja jest nie prawdziwa, czyli zdanie jest fałszywe
czyli musi być 2m=n i m<6 (znajdź mi taką liczbę m żeby spełniała oba warunki i żeby żeby n nie
należało do A)
i lepiej nie wprowadzaj ludzi w błąd ooooo
27 wrz 09:32
ooooo: odpowiedzaialam ci w innym poscie
27 wrz 10:15