nierówności wymierne
blackmagic: x2+x+1/x+1/x2≤0
x2−x+1/x−1/x2>0
3 wrz 19:41
bezendu:
/ / to mam rozumieć, że to wartość bezwzględna ?
3 wrz 19:42
blackmagic: nie, to jest dzielenie
3 wrz 19:46
3 wrz 19:47
blackmagic: przepisze jeszcze raz,
x2+x+1x+1x2≤0
x2−x+1x−1x2>0
3 wrz 19:48
ICSP: rozumiem że to jest
| | 1 | | 1 | |
x2 + x + |
| + |
| ≤ 0 |
| | x | | x2 | |
3 wrz 19:52
blackmagic: tak, wybacz za błędy, strasznie mało dziś spałem i to stąd takie głupoty, a chce wiedzieć jak
zrobić ten przykład i iść spać
3 wrz 19:52
ICSP: otóż np tak : dla x ≠ 0
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 − 2 + x + |
| ≤ 0 |
| | x | | x | |
| | 1 | |
wprowadzając na chwilę t = x + |
| mam |
| | x | |
t
2 + t − 2 ≤ 0
równanie kwadratowe które po sprowadzeniu do postaci iloczynowej
(t+2)(x−1) ≤ 0 wracając z podstawieniem
| | 1 | | 1 | |
(x + |
| + 2)(x + |
| − 1) ≤ 0 // *x2 |
| | x | | x | |
(x
2 + 2x + 1)(x
2 − x + 1) ≤ 0 ⇒ (x+1)
2 ≤ 0 ⇒ x = −1
3 wrz 19:59
jasiek:
2 sposób:
x≠0
| | 1 | | 1 | |
x2+x+ |
| + |
| ≤0 /* x2 >0 |
| | x | | x2 | |
x
4+x
3+x+1≤0
x
3(x+1)+(x+1)≤0
(x+1)(x
3+1)≤0 a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
(x+1)(x+1)(x
2−x+1)≤0
(x+1)
2(x
2−x+1)≤0
(x+1)
2≤0 v x
2−x+1≤0 sprzeczne bo Δ<0 i ramiona paraboli do góry
odp: x= −1
3 wrz 20:24