wf
rafał: rozwiąż nierówność
| (2x−1)2 | |
| mniejsze równe 0 |
| 2x−1 | |
jak to rozwiązać pomóżcie
3 wrz 19:38
ICSP:
| (2x−1)2 | | 1 | |
| ≤ 0 ⇒ 2x−1 ≤ 0 ⇒ 2x ≤ 1 ⇒ x ≤ |
| |
| 2x−1 | | 2 | |
Uwzględniając dziedzine dostaje :
| | 1 | |
x ∊ (−∞ ; |
| ) Przedział jest prawostronnie otwarty ! |
| | 2 | |
3 wrz 19:40
rafał: dziękuje
3 wrz 19:42
Kamix: 2x−1≠0
2x≠1/:2
x≠12
(2x−1)2=0
Rozwijam wzór skróconego mnożenia
4x2−4x+1=0
Δ=16−16
Δ=0
x=48
x=12, pamiętamy jednak o dziedzinie, z której wynika, że x nie może być równy 12,
niestety wyszło nam, że x=12, więc równanie nie ma rozwiązań.
3 wrz 19:43
Kamix: Oj przepraszam, moja odpowiedź jest błędna, bo to była nierówność, a ja nie zauważyłem i
potraktowałem jako równanie....
3 wrz 19:44