r
Nie umiem:
x rozne od −1
wyszlo mi x=(−nsk., −1)U<3/4, nsk.) lub x = (−1, nsk. ), w odp jest inaczej, co tutaj
robie zle

dziekuje
3 wrz 19:37
Nie umiem: rozpatrywalemm (2x−5)/(x+1) >=−2 i (2x−5)/(x+1)<=2
3 wrz 19:39
ICSP: otóż np tak (pamiętając o dziedzinie którą ustaliłeś )
|2x − 5| ≤ 2|x−1| //
2
4x
2 − 20x + 25 ≤ 4x
2 − 8x + 4
−12x ≤ −21
−4x ≤ −7
nierówność kwadratowa nie powinna sprawić problemu
3 wrz 19:46
jasiek:
| 2x−5 | | 2x−5 | |
| ≥ −2 i |
| ≤2 i x≠ −1 |
| x+1 | | x+1 | |
| 2x−5+2(x+1) | | 2x−5−2(x+1) | |
| ≥0 i |
| ≤0 |
| x+1 | | x+1 | |
(4x−3)(x+1)≥0 i −7(x+1)≤0 i x≠ −1
dokończ , wybierz część wspólną i uwzględnij x≠ −1
3 wrz 19:49
jasiek:
w mianowniku jest x+1
3 wrz 19:57
Nie umiem: <3/4; nsk.)
Czy zawsze jest to czesc wspolna w przypadku wartosci bezwglednej i takim sposobie liczenia?
3 wrz 19:58
Nie umiem: Icsp, zawsze musze podniesc do kwadratu wtedy? czy ma to zwiazek z tym, ze nie wiadomo, czy
wyrazenie w wartosci jest dodatnie?
3 wrz 20:03
ICSP: Rzeczywiście. W mianowniku jest x+ 1 ale myślę ze to nie zmienia bardzo mojego rozwiązania bo :
|2x−5| ≤ 2|x+1| //
2
4x
2 − 20x + 25 ≤ 4x
2 + 8x + 4
−28x ≤ − 21
3 wrz 20:03
ICSP: podnosić do kwadratu nierówność możesz wtedy kiedy wiesz że dwie strony są dodatnie albo dwie
strony są ujemne (zmiana znaku) .
Ponieważ (|a|)
2 = a
2 (bardzo łatwo jest to udowodnić) to podniesienie do kwadratu w tym
wypadku pozbywa się tej jakże uciążliwej wartości bezwzględnej a chyba o to nam od początku
chodziło
3 wrz 20:09
jasiek:
W tym przypadku sposób rozwiązania podany przez ICSP jest prostszy
ale np: |x2−5x+6|≤ 2
łatwiej tak: x2−5x+6≤2 i x2−5x+6≥ −2 wybrać część wspólną ( bo spójnik i
dla |x2−5x+6|≥ 2
x2−5x+6≥2 lub x2−5x+6≤ −2 wybrać sumę rozwiązań ( bo spójnik lub
3 wrz 20:15
Nie umiem: |a| = √a2 = a dlatego |a|2 = a, tak?
A jezeli np. mialbym przyklad:
|x+3| > −3|x+7|, wowczas najlepiej by bylo (poniewaz nie mozna podniesc do kwadraty)
rozpatrywac to przedzialami?
3 wrz 20:17