matematykaszkolna.pl
Początek geometrii analitycznej Ja: Wierzchołkami rombu są punkty A(−3;0) B(0,1) C(1,4) D)−2,3). Oblicz wysokość rombu ABCD
3 wrz 19:02
KK: pomożecie ?
3 wrz 19:08
Bogdan: Wyznacz równanie prostej zawierającej jeden z boków rombu, np. boku AB, potem oblicz odległość punktu C lub D od wyznaczonej prostej AB
3 wrz 19:19
5-latek: tak ale na poczatek zrob rysunek w ukladzie wspolrzednych Ucz sie juz na poczatku wykonywac rysunki do zadan z geometrii analitycznej
3 wrz 19:25
bezendu: rysunek
 |AC|*BD| 
Policz długość odcinków AC i BD następnie wstaw do wzoru na Pole

otrzymasz wtedy
 2 
pole tego rombu i teraz liczysz długość odcinka AD czyli bok tego rombu i korzystasz ze wzoru P=ah Masz pole, i długość boku wiec wysokość wyznaczysz bez problemu emotka i
3 wrz 19:26
Bogdan: rysunek Może być rysunek, ale niekoniecznie w układzie współrzędnych. Obliczenie długości wysokości poprzez pole jest bardziej czasochłonne i wymaga więcej obliczeń. C(xc, yc),
 |Axc + Byc + C| 
h =

A2 + B2  
3 wrz 19:31
5-latek: No to teraz bezendu w ramach treningu zrob to zadanie tak . 1.Wyznacz wektory AD i AB . 2. Wyznacz kat miedzy wektorami AD i AB 3.Policz dlugosc wektora np AB i skorzystaj ze wzoru P=a2*sinx oblicz pole 4. Teraz ze wzoru P=a*h wylicz wysokosc . jest to sposob dookola i to bardzo ale przywoisz sobie inne potrzebne wzory Sposob ktory podal Bogdan jest akuratnie do tego zadania Zrob tez tym sposobem ale wyznacz rownanie prostej np AB ale wektorowo (napisz ja w postaci ogolnej) a nie kierunkowej a potem policz odleglosc np ponktu D od prostej AB
3 wrz 19:46
bezendu: Trochę tego jest do liczenia emotka Przeliczę to sobie ale nie będę tu wstawiał rozwiązania
3 wrz 19:48
Ja: DZIĘKI
3 wrz 20:01
5-latek: emotka
3 wrz 20:04