Początek geometrii analitycznej
Ja: Wierzchołkami rombu są punkty A(−3;0) B(0,1) C(1,4) D)−2,3). Oblicz wysokość rombu ABCD
3 wrz 19:02
KK: pomożecie ?
3 wrz 19:08
Bogdan:
Wyznacz równanie prostej zawierającej jeden z boków rombu, np. boku AB, potem oblicz
odległość punktu C lub D od wyznaczonej prostej AB
3 wrz 19:19
5-latek: tak ale na poczatek zrob rysunek w ukladzie wspolrzednych
Ucz sie juz na poczatku wykonywac rysunki do zadan z geometrii analitycznej
3 wrz 19:25
bezendu:
| | |AC|*BD| | |
Policz długość odcinków AC i BD następnie wstaw do wzoru na Pole |
| otrzymasz wtedy |
| | 2 | |
pole tego rombu i teraz liczysz długość odcinka AD czyli bok tego rombu i korzystasz ze wzoru
P=ah
Masz pole, i długość boku wiec wysokość wyznaczysz bez problemu

i
3 wrz 19:26
Bogdan:

Może być rysunek, ale niekoniecznie w układzie współrzędnych.
Obliczenie długości wysokości poprzez pole jest bardziej czasochłonne i wymaga więcej obliczeń.
C(x
c, y
c),
| | |Axc + Byc + C| | |
h = |
| |
| | √A2 + B2 | |
3 wrz 19:31
5-latek: No to teraz bezendu w ramach treningu zrob to zadanie tak .
1.Wyznacz wektory AD i AB .
2. Wyznacz kat miedzy wektorami AD i AB
3.Policz dlugosc wektora np AB i skorzystaj ze wzoru P=a2*sinx oblicz pole
4. Teraz ze wzoru P=a*h wylicz wysokosc .
jest to sposob dookola i to bardzo ale przywoisz sobie inne potrzebne wzory
Sposob ktory podal Bogdan jest akuratnie do tego zadania
Zrob tez tym sposobem ale wyznacz rownanie prostej np AB ale wektorowo (napisz ja w postaci
ogolnej) a nie kierunkowej a potem policz odleglosc np ponktu D od prostej AB
3 wrz 19:46
bezendu:
Trochę tego jest do liczenia

Przeliczę to sobie ale nie będę tu wstawiał rozwiązania
3 wrz 19:48
Ja: DZIĘKI
3 wrz 20:01
5-latek:
3 wrz 20:04