logarytmy
Wydi: znajdź wsystkie liczby rzeczywiste a spełniające równość
log1−2a(a+7)=2 proszę o spr.
1−2a>0 i 1−2a≠1
−2a>−1 i −2a≠0
a<1/2 i a≠0
a+7=(1−2a)2
a+7=1−4a+4a2
−4a2+5a+6=0
Δ=121
a1=−6/8
a2=2 co nie należy do D
a więc a=−6/8
27 wrz 09:24
AS: Zadanie rozwiązane poprawnie
Uwagi.
W równaniu kwadratowym wskazane jest pomnożenie obustronnie
przez (−1) tak by wsp. a był dodatni.
To nie jest błąd ale ułatwia liczenie i chroni przed popełnieniem błędu
w obliczeniach.
W wyniku ułamek −6/8 uprościć do −3/4,w pracach kontrolnych
może być przyczyną np. obniżki punktacji zadania.
każde zadanie zaopatrzyć w odpowiedź,to są też punkty
w ocenianiu zadań.
27 wrz 10:35
Wydi: ok dzięki za wskazówki AS!
27 wrz 11:07
Eta:
Jeszcze "podroczę " się z
AS−em 
brak wyznaczenia dziedziny:
a+7 >0 i a <
12 i a ≠0
zatem: D= ( −7,
12) \ {0} .......... minus
1 pkt.
AS ........ miłych snów
28 wrz 00:08
Eta:
28 wrz 17:48