dlaczego się tak zrobiło?
nn: proszę o wyjaśnienie dlaczego z tej całki na początku zorbiło się nagle takie coś? proszę o
wyjaśnienie
| | 2t | | 2x+2 | | 2 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt − ∫ |
| dt |
| | 1+t | | 1+t | | 1+t | |
3 wrz 18:53
anto: domyślam się, że w miejscu, gdzie stoi x powinno być również t. to po prostu rozbicie na dwie
całki dla ułatwienia całkowania poprzez rozbicie wyrażenia 2t, mianowicie 2t=(2t+2)−2. i tak w
pierwszej całce po wyłączeniu 2 przed nawias licznik i mianownik się skróci i otrzymamy całkę
z 2 po dt, czyli po prostu 2t, a z drugiej otrzymamy dwa ln|1+t|.
3 wrz 19:02
Mila:
| 2t | | 2t+2−2 | | 2(t+1)−2 | | 2(t+1) | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| − |
| =2− |
| |
| 1+t | | t+1 | | t+1 | | t+1 | | t+1 | | t+1 | |
stąd
| | 2t | | 2 | |
∫ |
| dt=∫2dt−∫ |
| dt= dalej poradzisz sobie? |
| | 1+t | | t+1 | |
3 wrz 19:51