matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
akuku:
Dobra, mam taką całkę i gdzie tu mam błąd ∫xln
2
xdx
1
1
odpwoiedz :
x
2
(ln
2
x−lnx+
)+C
2
2
∫xln
2
xdx licze przez czesci u=ln
2
x
1
u'=2lnx*
x
v'=x v=1
2lnx
lnx
=ln
2
x − ∫
dx=ln
2
x − 2∫
= licze przez podstawienie
x
x
t=lnx
dx
dt=
x
1
=ln
2
x − 2 ∫tdt = ln
2
x −2*
t
2
+C= ln
2
x − t
2
+C= ln
2
x−lnx+C
2
gdzie mam blad
?
3 wrz 17:26
AS:
Jeżeli v' = x to v = x
2
/2
3 wrz 17:35