wf
rafał: U{Ix−1I}(x)
to zadanie częsciowo mi wychodzi dobrze ale nie do konca. bardzo prosze kogos aby mi
wytlumaczył jak narysować tę funkcję
3 wrz 17:12
3 wrz 17:14
rafał: ?
3 wrz 17:15
ICSP: D : x ≠ 0
| | x−1 | | 1 | |
dla x ≥ 1 mamy : |
| = 1− |
| |
| | x | | x | |
| | −x + 1 | | 1 | |
dla x < 1 oraz x ≠ 0 mamy |
| = −1 + |
| |
| | x | | x | |
zatem :
| | ⎧ | 1− 1x dla x ≥ 1 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 + 1x dla x < 1 oraz x ≠ 0 | |
3 wrz 17:19
rafał: pomoze mi koś
3 wrz 17:19
rafał: a dlaczego x wieksze równee anie wieksze
3 wrz 17:20
ICSP: bo 1 należy do dziedziny więc dla niej również muszę wyznaczyć wartość.
3 wrz 17:21
rafał: adlaczego juz w drugim zapisie jest tylko mniejsze bez równoci
3 wrz 17:23
ICSP: znasz definicje wartości bezwzględnej ?
3 wrz 17:24
rafał: tak
3 wrz 17:25
ICSP: no to rozpisz |x−1| na podstawie definicji wartości bezwzględnej
3 wrz 17:26
rafał: Ix−1I>/ 0 x−1
Ix−1I<0 −x+1
3 wrz 17:29
rafał: nie potrzebnie zadałem pytane dzieki
3 wrz 17:30