Odcinki
Orek: Punkt P należy do odcinka AB i |AP| = √5, |AB| = 2.−1, |PB| = m, m należy do R. Ile wynosi m?
3 wrz 16:39
Orek: wie ktoś może?
3 wrz 16:57
ICSP: napisz dokładniej ile wynosi |AB|
3 wrz 16:58
Orek: Oj. źle napisałem...
Punkt P należy do odcinka AB i |AP| = P{5}, |AB| = 2m−1, |PB| = m, wtedy ile wynosi m?
3 wrz 17:01
ICSP: Teraz to ma sens.
Najpierw dziedzina :
Długiość odcinka musi byc liczbą dodatnią stąd :
| | 1 | |
2m−1 > 0 oraz m > 0 ⇒ m > |
| |
| | 2 | |
3 wrz 17:03
Orek: ale mam takie odpowiedzi...
A. m=√5 − 1, B. m=√5 , C. m=√5+1 , D. m=2√5
3 wrz 17:04
ICSP:

Myślę ze z powyższego rysunku widać ze :
|AP| + |BP| = |AB|
podstawiając dane :
√5 + m = 2m − 1
Rozwiąż teraz to równanie i sprawdź czy rozwiązanie należy do dziedziny
3 wrz 17:05
Orek: Okej, zgadza się wszystko

dzięki za pomoc.
3 wrz 17:11