całki
ankul112: całka sin2xdx
całka dx/xlnx
całka e2x/ex −1 dx
3 wrz 14:37
wredulus_pospolitus:
wskazówki:
sin2x = 2sinx*cosx ... iii podstawienie
| | e2*x | |
zapisz po ludzku ... bo Twój zapis sugeruje: |
| − ∫ 1 dx |
| | ex | |
3 wrz 14:39
Basia:
| | dx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| * |
| dx |
| | xlnx | | lnx | | x | |
podstawienie t=lnx
3 wrz 14:40
wredulus_pospolitus:
wskazówka drugie:
| e2x | | e2x −1 +1 | | e2x − 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| ex−1 | | ex−1 | | ex−1 | | ex−1 | |
| | (ex−1)(ex+1) | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| = ex + 1 + |
| |
| | ex−1 | | ex−1 | | ex−1 | |
3 wrz 14:40
ankul112: to jest całka w liczniku mam e do potęgi 2x a w mianowniku mam e do potęgi x i jeszcze −1 ale
za potęga
e2x/(ex−1)
3 wrz 14:42
asdf: drugie:
| | dx | | | | f'(x)dx | |
∫ |
| = ∫ |
| dx i od razu wzór: ∫ |
| = ln|f(x)| + C |
| | x*lnx | | lnx | | f(x) | |
3 wrz 14:43
asdf: do trzeciego mozesz od razu: t = ex ⇒ dt = exdx
3 wrz 14:44
ankul112: a całka x/(cos2 x)
3 wrz 14:57