Obliczyć prosze
qwerty31415: 1) Wyznaczyć obszar ograniczony równaniami : y=x
2 y=3x+4
2)Wyznaczyć ekstrema lokalne fuknkcji f(x,y)= 2x
2 +xy +2x − 2y
3)Wyznaczyć punkt symetryczny do punktu A(1,2,3) względem płaszczyzny pi: 2x−y−z−5=0
W pierwszym wychodzi mi dziwny wykres, czy w tym 1 zadaniu chodzi o obliczenie pola obszaru
3 wrz 14:23
Basia:

gdzieś tam się one znów przetną
szukamy tych punktów przecięcia
x
2 = 3x+4
x
2 − 3x − 4 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−4) = 25
P =
−1∫
4 (3x+4−x
2) dx
3 wrz 14:27
qwerty31415: Ok dzięki całke juz policze
3 wrz 14:28
Basia: a czego nie umiesz w (2) ? to łatwe zadanko
3 wrz 14:30
qwerty31415: Musze sobie powtórzyć ekstrema lokalne bo zapomniałem, a 3 zadanko chyba też zrobię. Chodziło
mi tylko o 1 dzięki
3 wrz 14:37
asdf: jak nie bedziesz wiedziec o co chodzi w trzecim to pisz, wskazowka:
przedstawic w postaci parametrycznej, dołączyć do tego tą płaszczyzne, wyznaczyć x
0, y
0, z
0.
Później, np. korzystając z tego, że x−x
0 = x
0 − x
1, y−y
0 = y
0 − y
1, z−z
0= z
0 − z
1
(chodzi o odleglosci). Jest na to kilka sposobow, najwazniejszy rysunek, a pozniej z górki
3 wrz 14:41