Twierdzenie Talesa
Pani: W trójkącie ABC wysokość CD dzieli bok AB na odcinki długości AD=4 cm i DB=10 cm. Bok BC ma dł.
16 cm. Wyznacz długości odcinków, na jakie symetralna boku AB podzili bok BC.
26 wrz 23:27
AROB: pomagam
26 wrz 23:53
AROB:

Szukane odcinki: x i y, y = 16 − x
Symetralna EF∥ CD , więc z tw. Talesa prawdziwa jest np. proporcja:
| | 10 | | 3 | | 3 * 16 | |
|
| = |
| ⇒ x = |
| = 4,8 |
| | 16 | | x | | 10 | |
y = 16 − 4,8 =
11,2
27 wrz 00:06
Pani: dzięki wielkie
27 wrz 11:59
xyz: W proporcji zamiast |FB| powinno być chyba |DB| odcinek 10cm równa się odcinek |DB|
7 kwi 18:29
Kajak: β kartka
31 maj 20:36
Kasia: punkt c d dzielą odcinek a b c o długośći 27cm na trzy odcinki których stosunek długości jest
równy 5:3:1 .Jaka jest długość każdego z tych odcinków
7 cze 12:57
5-latek : czesc prostej ograniczonej z dwoch stron punktami (wzieta z tymi punktami ) nazywamy odcinkiem
.
Wobec tego poraw tresc zadania bo nie moze byc odcinek ABC
I z tego co jeszcze pamietam to punkty na plaszczyznie oznacza sie duzymi literami .czyli A,B D
F itd
7 cze 13:23
pigor: ..., no cóż, jakiś nawiedzony(a) N−l (ka) uważa, że tak też może być
(mieli zapewne na myśli długości) i dyktował(a) ... z głowy, no to jest
dobrze, jest dobrze

no i ...

dobrze, a więc z warunków zadania
jeśli
a+b+c= 27 ⇒ 5x+3k+k=27 i k∊R
+ ⇒ 9k=27 ⇔
k=3 , więc
a= 5k= 5*3= 15 i b= 3k= 3*3= 9 i c= k= 3 , czyli
(a,b,c)= (15,9,3) . ...
7 cze 13:34