Geometria analityczna, wyznacz figurę
fragresist: Wyznacz figurę , która jest zbiorem punktów P=(x, y) takich, że ich stosunek odległości od
punktów (−1,0) i (1,0) jest równy √2 .
3 wrz 12:43
Basia:
A=(−1;0)
B=(1;0)
P=(x;y)
|AP| =
√(x+1)2+y2
|BP| =
√(x−1)2+y2
1.
| √(x+1)2+y2 | |
| = √2 /()2 |
| √(x−1)2+y2 | |
(x+1)
2+y
2 = 2(x−1)
2 + 2y
2
x
2+2x+1+y
2 = 2x
2 − 4x + 2 + 2y
2
−x
2+6x −y
2 −1 = 0 /*(−1)
x
2 − 6x + y
2 + 1 = 0
(x−3)
2 − 9 + y
2 + 1 = 0
(x−3)
2 + y
2 = 8
okrąg S
1(3;0) i r
1 =
√8 = 2
√2
2.
| √(x−1)2+y2 | |
| = √2 |
| √(x+1)2+y2 | |
policz analogicznie
3 wrz 13:04