matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomoc
yte:
dy
Proszę o jak najszybszą pomoc w połowie w równaniu rózniczkowy m bernulliego x
−y=y
2
dx
3 wrz 11:24
wredulus_pospolitus:
xy' − y = y
2
xy' − y − y
2
= 0 jaki to jest typ równania ? jak się rozwiązuje RR Bernulliego
3 wrz 11:28
Trivial:
xy' − y = y
2
/:y
2
y'
1
x
−
= 1
y
2
y
1
y'
Podstawienie z =
→ z' = −
y
y
2
−xz' − z = 1 / : (−x)
1
1
z' +
z = −
x
x
I to już łatwo rozwiązać.
3 wrz 12:29