???
Karolina: Mogłby ktoś pomóc mi z tą całką?
∫x2xdx
Odpowiedź to :
(ln2)x2−(ln22)2x+C
3 wrz 11:20
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
przez części:
u = x ; v' = 2
x
3 wrz 11:30
Karolina: no próbowałam tak, dobra spróbuję jeszcze raz
3 wrz 11:34
wredulus_pospolitus:
| | 2x | | 2x | | x2x | | 2x | |
∫x2x dx = x |
| − ∫1* |
| dx = |
| − |
| + C |
| | ln2 | | ln2 | | ln2 | | (ln2)2 | |
3 wrz 11:37
Karolina: i ta odpowiedź zgadza się z tą u góry?
3 wrz 11:45
Basia: nie zgadza się, ale wredulus policzył dobrze
albo źle przepisałaś, albo masz błąd w odpowiedziach
policz pochodną tego co masz podane w odpowiedziach i zobaczysz czy to będzie x*2x
3 wrz 14:16
Karolina: nie zgadza się
3 wrz 14:26
Basia: co się nie zgadza ?
3 wrz 14:31
wredulus_pospolitus:
zapewne policzyła pochodną z pierwszego

w sumie to nie wiem skąd taki wynik wyszedł bo to ani wynik całki ... ani wynik pochodnej ...
jakiś taki 'mix'
3 wrz 14:33
wredulus_pospolitus:
witaj Basiu
3 wrz 14:33
Basia:
witaj wredulus

ta odpowiedź jest tak dziwaczna, że nie bardzo wiadomo co z tym robić
jakiś straszny kiks, ale zdarza się; nawet w porządnych zbiorach zadań
3 wrz 14:36
Karolina: i co teraz?
3 wrz 14:38
wredulus_pospolitus:
Karolino −−− zrób tak jak napisałem ... to jest poprawne rozwiązanie i poprawny wynik
3 wrz 14:41
Karolina: dobra, to powiedz mi tylko jak rozwiązałeś tą całkę
3 wrz 14:45
Basia:
| | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫2x dx = ........................ |
| | ln2 | | ln2 | |
3 wrz 14:49
Karolina: ok, dzięki
3 wrz 14:50