liczby zespolone
Asia: Hej

Mam problem z zadaniem z liczb zespolonych.
[iz
2+(2−3i)z+
52i]*(z−sprzężenie z+ 5) =0
wiem, że pierwszą część robię jak równanie kwadratowe, ale druga już mi nie wychodzi ;[
2 wrz 22:26
ICSP: jeżeli z = x+yi to ile będzie wynosiło z − ź

gdzie ź oznacza sprzężenie ?
2 wrz 22:28
ICSP: warto zaznaczyć ze zarówno x jak i y muszą być liczbami RZECZYWISTYMI
2 wrz 22:34
Asia: x+iy−x−iy czyli zero, ale przepraszam − wkradła mi się literówka − powinno być '5i' i właśnie
nie wiem co z tym 5i=0 zrobić, skoro muszę też zapisać wyniki z tej cześci równania...
2 wrz 22:36
ICSP: Gdy z = x + yi to ź = x − yi dla x,y ∊R
z − ź = x + yi − (x − yi) = ....
2 wrz 22:38
Asia: =2iy
2iy+5i = 0
i(2y+5) =0
czyli wtedy y=−3 i x=0
2 wrz 22:45
ICSP: x ∊R oraz y = −2,5
czyli to równanie spełniają wszystkie liczby zespolone których cześć urojona jest równa − 2,5
2 wrz 22:47
ICSP:

Oraz interpretacja tych liczb na płaszczyźnie
2 wrz 22:49
Asia: Chyba jednak nie rozumiem rozwiązania... ;[
2 wrz 22:53
ICSP: której części dokładnie ?
2 wrz 22:55
Asia: czy mogę napisać x=0 zamiast x należy do R? i czy jeśli tak, to jakby y=0 też mam inny zapis?
2 wrz 22:59
ICSP: tutaj nie ma żadnego innego zapisu .
Rozwiązujemy równanie :
z − ź + 5i = 0 ⇒ z − ź = −5i
Przyjmując z = x + yi gdzie x,y ∊R
mamy :
x + yi − x + yi = −5i
2yi = −5i
y = −2,5 − to jest rozwiązanie równania. Jak widać nie mamy tutaj x wiec możemy go sobie wybrać
dowolnie z liczb rzeczywistych.
Weźmy x = 5
5 −2,5i − 5 − 2,5i = −5i

a teraz zostawmy po prostu x
x − 2,5i − x − 2,5i = −5i

Nie ma znaczenia co wstawię za x. Na samym początku rozwiązywania równania i tak się łądnie
skróci.
2 wrz 23:07
Asia: O, dziękuję bardzo, teraz wszystko jasne
2 wrz 23:09