monotonicznosć
kacper: wyznacz Monotonicznosć funkcji
Proszę o rozwiązanie jutro mam egzamin i nie wiem jak to zrobić a nie ma czasu za wiele Proszę
o ratunek
2 wrz 21:04
kacper: pomoze ktos ?
2 wrz 22:36
Janek191:
| | x2 + 3x | |
f(x) = |
| ; x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
Liczymy pochodną tej funkcji:
| | (2x + 3)*( x −1) − ( x2 + 3x)*1 | |
f '(x) = |
| = |
| | ( x −1)2 | |
| | 2x2 +3x − 2x − 3 − x 2 − 3x | | x2 −2x − 3 | |
= |
| = |
| |
| | ( x−1)2 | | ( x −1)2 | |
Mianownik dla x ≠ 1 jest dodatni.
Badam znak licznika:
x
2 − 2x − 3 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−3) = 4 +12 = 16
√Δ = 4
więc
x
2 − 2x − 3 > 0 dla x ∊ ( −
∞ ; − 1) ∪ ( 3; +
∞)
oraz
x
2 − 2x − 3 < 0 dla x∊ ( − 1; 1) ∪ ( 1; 3)
dlatego
f '(x) > 0 dla x ∊ ( −
∞; − 1) ∪ ( 3; +
∞) − funkcja f jest rosnąca
i
f ' (x) < 0 dla x ∊ ( − 1; 1) ∪ ( 1; 3) − funkcja f jest malejąca
2 wrz 22:39
Janek191:
| | x2 + 3x | |
f(x) = |
| ; x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
Liczymy pochodną tej funkcji:
| | (2x + 3)*( x −1) − ( x2 + 3x)*1 | |
f '(x) = |
| = |
| | ( x −1)2 | |
| | 2x2 +3x − 2x − 3 − x 2 − 3x | | x2 −2x − 3 | |
= |
| = |
| |
| | ( x−1)2 | | ( x −1)2 | |
Mianownik dla x ≠ 1 jest dodatni.
Badam znak licznika:
x
2 − 2x − 3 = 0
Δ = (−2)
2 − 4*1*(−3) = 4 +12 = 16
√Δ = 4
więc
x
2 − 2x − 3 > 0 dla x ∊ ( −
∞ ; − 1) ∪ ( 3; +
∞)
oraz
x
2 − 2x − 3 < 0 dla x∊ ( − 1; 1) ∪ ( 1; 3)
dlatego
f '(x) > 0 dla x ∊ ( −
∞; − 1) ∪ ( 3; +
∞) − funkcja f jest rosnąca
i
f ' (x) < 0 dla x ∊ ( − 1; 1) ∪ ( 1; 3) − funkcja f jest malejąca
2 wrz 22:42