trójkąt prostokątny
Paulinka: Na okręgu o promieniu r=2 opisano trójkąt prostokątny ktorego przeciwprostokątna c ma długość
10. Oblicz pole P i bwód L tego trójkąta.
26 wrz 21:59
AROB: Pomagam
26 wrz 22:00
AROB:

| | 1 | |
a=2, c = 10, PΔ=? obΔ = ? PΔ = |
| ab |
| | 2 | |
Ob
Δ = a + b + c
(a−r) + (b−r) = c
a + b − 2r = c
a + b − 4 = 10 ⇒ a + b = 14 ⇒ a = 14 − b
Z tw. Pitagorasa: a
2 + b
2 = c
2
(14−b)
2 + b
2 = 100
Stąd otrzymamy: b
2 − 14b + 48 = 0 ⇒ Δ=4,
√Δ=2, b
1=8, b
2=6
a
1=6, a
2= 8
Czyli np. a=6, b = 8.
Po podstawieniu do wzorów otrzymamy:
PΔ = 24 [j2]
ObΔ = 24 [j]
26 wrz 22:26
AROB: Witaj
Eta.

Jak zdrówko?
26 wrz 22:27
Eta:
Witaj
AROB 
No .. jeszcze nie powróciło, myślę ,że jakoś przejdzie ( leczę się czym tylko
mogę

Fatalny przez to mam nastrój ( ogólnie ,to rzadko choruję )
cóż poradzić?...."starość nie radość"
26 wrz 22:33
AROB: Miejmy nadzieję, że szybko wrócisz do dobrej formy. Życzę tego serdecznie.
26 wrz 22:40
Maciek : (a−r) + (b−r) = c
a + b − 2r = c
a + b − 4 = 10
skad tu nagle wzielo sie 4 z −2r ?
6 sty 12:12
Maciek : juz wiem sory
6 sty 12:14