ciagi
zadanie: Czy istnieje taki siedmiowyrazowy postep geometryczny a1, a2, a3, a4, a5, a6, a7
o wyrazach rzeczywistych dodatnich, ze
a) a1 =11, a4 =14, a7 =17 ;
b) a1 =4, a4 =6, a7 =9 ;
c) a1 =1, a4 =8, a7 =64 ;
d) a1 =11, a4 =25, a7 =44?
odp.: a) N b) T c) T d) N
ja zrobilem tak:
a
4−a
1=3 oraz a
7−a
4=3
dziele g przez 3
| | 14 | | 14 | | 17 | | 1 | | 17 | |
a) q= |
| *{1}{3}= |
| oraz q= |
| * |
| = |
| odp. Nie |
| | 11 | | 33 | | 14 | | 3 | | 42 | |
| | 6 | | 1 | | 1 | | 9 | | 1 | |
b) q= |
| * |
| = |
| oraz q= |
| *{1}{3}= |
| odp. Tak |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 6 | | 2 | |
itd.
dobrze ?
2 wrz 20:14
tim: Zastosowane przez Ciebie wzory: a4−a1=3 są dla ciągu
arytmetycznego, gdzie wyrazy różnią
się o stałą liczbę.
W poleceniu jest ciąg geometryczny.
2 wrz 20:16
zadanie: no dobrze wiec jak to zrobic inaczej?
2 wrz 20:44
zadanie: moge prosic o pomoc?
2 wrz 21:04
tim: W ciągu geometrycznnym:
| a7 | | a7 | | a4 | |
| = q, czyli |
| = q3 = |
| |
| a6 | | a4 | | a1 | |
| | a7 | | a4 | |
Twoim zadaniem sprawdzenie jest, czy |
| = |
| |
| | a4 | | a1 | |
2 wrz 21:07
merto:
sprawdzaj ten warunek
2 wrz 21:10
Mila:
a)
a
1=11
a
4=14
a
7=17
| | 14 | |
a4=a1*q3⇔14=11*q3⇔q3= |
| |
| | 11 | |
a
7=a
1*q
6=a
1*(q
3)
2⇔
2 wrz 21:28
zadanie: 36=36 tak
8=8 tak
dobrze? o to chodzilo?
2 wrz 21:28
zadanie: ?
2 wrz 21:31
Mila:
b)
a
1 =4, a
4 =6, a
7 =9 ;
a
4=a
1*q
3
a
7=a
1*(q
3)
2
2 wrz 21:32
zadanie: ok rozumiem
dziekuje
2 wrz 21:34
Mila:
2 wrz 21:37
zadanie: jeszcze mam takie, ktorego nie rozumiem
Czy istnieje skonczony postep arytmetyczny o pierwszym wyrazie 1, ostatnim
wyrazie 10 oraz jednym z pozostałych wyrazów równym
a) 4 ;
b) 5 ;
c) 3.14 ;
d) 355/113 ?
odp.: a) T b) T c) T d) T
2 wrz 21:40
zadanie: moglbym prosic o pomoc w tym zadaniu?
2 wrz 22:17
tim: Jeżeli masz taką sytuację:
1, ..., ..., ..., ..., ..., ..., .................., 10
To jeżeli to jest ciąg arytmetyczny o dowolnej liczbie wyrazów to ile tych wyrazów może być i
jakie?
Co wiesz o różnicy − może być dowolną liczbą rzeczywistą.
2 wrz 22:31
Mila:
a) i b)
np.
a1=1, r=1
a10=10
c)
ak=3,14, k<n,r>0
ak=a1+(k−1)*r
3,14=1+(k−1)*r
2,14=(k−1)*r
10=1+(n−1)*r⇔
9=(n−1)*r
6,86=(n−1)*r−(k−1)*r
6,86=r(n−k)>0 Tak
2 wrz 22:44
zadanie: dziekuje bardzo
2 wrz 22:51
Mila:
Myślę, że jest lepszy sposób, coś pomyslę, dzisiaj nic mądrego nie przychodzi mi do głowy.
2 wrz 23:26
zadanie: ok dziekuje
3 wrz 08:53