wartość bezwzględna
Bartek: https://matematykaszkolna.pl/strona/2546.html
Dlaczego w przedziałach: x∊(−
∞;−3)∪(2;+
∞) przy wykorzystaniu postaci iloczynowej wychodzą
zupełnie inne ixy?
Zrobiłem tak:
−x
2−x+6=4
−(x−2)(x+3)=4
x=−2 lub x=1 i git.
A potem robie:
−(−x
2−x+6)=4
x
2+x−6=4
Postać iloczynowa:
(x+3)(x−2)=4
I z tego nie wychodzą takie ixy jak w rozwiązaniu. Czyli tak jakby pierwsza odpowiedź jest
okej. Skoro tak, to dlaczego druga nie jest?
2 wrz 19:55
Bartek: No to odświeżam
2 wrz 20:09
Bartek: Czyli reasumując: dlaczego nie można tego zadania rozwiązać wykorzystując postać iloczynową?
2 wrz 20:12
bezendu: ale po co robisz postać iloczynową ?
Dla całego tego przedziału to wyrażenie jest ujemne wiec zmieniasz znaki w module
wyjściowy moduł |−x2−x+6|=4
x2+x−6=4
x2+x−10=0
i proste równanie kwadratowe
2 wrz 20:16
bezendu:
a zresztą żeby zrobić postać iloczynową musisz przenieś tą 4 na lewą stronę

ale to i tak
nie ma sensu bo Ty masz policzyć pierwiastki a nie pisać postać iloczynową
2 wrz 20:17
Bartek: Wiem, ale ja to chciałem zrobić po prostu inaczej:
−(x−2)(x+3)=4
−x+2=4 lub x+3=4
i w ten sposób:
x1 oraz x2. Ale to chyba metoda do bani, z jakiegoś powodu...
Chodziło mi o to, żeby to rozwiązać przy pomocy dwóch oddzielnych równań liniowych, do których
dochodzimy stosując postać iloczynową, ale mam wrażenie, że przekombinowałem.
2 wrz 20:24
Bartek: Nie no okej, rozumiem, po prostu trzeba to rozwiązać tak jak pokazano w rozwiązaniu i koniec.
2 wrz 20:25
Bartek: O, właśnie. Jednego nie rozumiem. Czemu przy dochodzeniu do postaci iloczynowej trzeba
przenieść 4 na lewą?
2 wrz 20:31
bezendu:
Znacz funkcję kwadratową ?
x2+5=6
napisz z tego postać iloczynową ?
2 wrz 20:33
bezendu: tam maiło być 5x
2 wrz 20:33
Bartek: Okej, kapuje.
2 wrz 20:38