Zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od wartości parametru m:
Weronika:
a) 3|x−1|−|x|=m
b) 2|x−2|+x=m
2 wrz 19:44
bezendu: Ja narysowałbym to w przedziałach:
10 (−∞,0)
20 <0,1)
30 <1,∞)
2 wrz 19:50
Weronika: Ale jak poprzekształcać te wykresy?
2 wrz 19:52
bezendu:
1
0 |x−1|−|x| gdy x∊(−
∞,0)
−x+1−(−x)
−x+1+x
wiec masz y=3
2
0 |x−1|−|x| gdy x∊<0,1)
−x+1−x
y=3
−2x+1
3
0 |x−1|−|x| gdy x∊<1,
∞)
x−1−x
2 wrz 20:00
Weronika: A no tak

bardzo dziękuje
2 wrz 20:05
bezendu: b) podobnie tylko inne przedziały
1
0 (−
∞,2)
2
0 <2,
∞)
Dalej już sobie poradzisz ?
2 wrz 20:06
Weronika: Pewnie

dzięki wielkie
2 wrz 20:11
bezendu:
2 wrz 20:18