Zadanka z prawdopodobieństwa
Kachna: Zadania z prawdopodobieństwa. Bardzo proszę o pomoc

1. Siła kiełkowania łubinu wynosi 85%. Do celów doświadczalnych wybrano 11 ziaren. Jakie są
szanse by:
a) co najmniej jedno ziarno wykiełkowało?
b) dokładnie 5 wykiełkowało?
c) co najwyżej 3?
czyli:
P= 0,85
q= 0,15
n= 11
2. Prawdopodobieństwo, że firma dokonująca poszukiwań ropy trafi na złoże za jednym wierceniem
wynosi 0,15. Firma planuje przeprowadzenie serii wierceń. Jakie są szanse, że trafi na:
a) pierwsze złoże w piątym wierceniu
b) czwarte z kolei złoże w dziesiątym wierceniu?
3. Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. Zdarzenie A polega na tym, że suma wyrzuconych
oczek wynosi 7. Zdarzenie B, że na obu nie wypadło 1. Opisz zdarzenie A∩B'.
czyli:
Ω=6
2=36
A − suma oczek =7
A={1,6; 2,5; 3,4; 4,3; 5,2; 6,1}
P(A)=
636
B...?
2 wrz 18:59
PW: Zadanie 3.
Nie pytali o P(A), więc nie liczymy tego.
Nie pytali o B, więc nie tracimy czasu.
Pytają o A∩B'.
Jest to zbiór tych zdarzeń elementarnych, które jednocześnie należą do A i nie należą do B.
Do B nie należą − to inaczej "nieprawda, że na obu nie wypadło 1", czyli "co najmniej na jednej
wypadło 1".
Zdarzenia elementarne, które należą do A i do B' to zatem
{(1,6}, (6,1)}
2 wrz 19:13
Kachna: Dziękuję!

Prosiłabym jeszcze o pomoc w dwóch pozostałych
2 wrz 19:18
Kachna: up
2 wrz 19:55