Wyrażenia algebraiczne
Kamix: Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
A więc do dzieła:
| x+8 | | x+5 | | (x−3)(x+8) | | x(x+5) | | x2−24−x2−5x | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| x | | x−3 | | x(x−3) | | x(x−3) | | x(x−3) | |
| | −5x−24 | | −24 | |
|
| no i na tym koniec, nie mam pojęcia jak uzyskać wynik |
| , który |
| | x(x−3) | | x(x−3) | |
jest w odpowiedziach....
2 wrz 18:48
pigor: ..., bo źle wymnożyłeś wn liczniku (nie wszystko) w
1−szym "ułamku" (wyrażeniu wymiernym; 2−ga linijka) . ...
2 wrz 18:53
Kamix: | | x(x−3)(x+8) | |
A faktycznie, powinno być |
| , dziękuję, bo za każdym razem powielałem ten |
| | x(x−3) | |
błąd.
2 wrz 18:55
5-latek: Przy wymnozeniu nawiasow (x−3)(x+8) zgubiles po drodze 5x
2 wrz 18:56
Kamix: Nie, dobrze jest, dalej nie wiem gdzie błąd, wskaż dokładniej jakbyś mógł pigor.
2 wrz 18:57
2 wrz 19:01
Kamix: Może jestem ślepy, ale nadal nie widzę, proszę wskażcie dokładniej, przepiszcie całą linijkę,
tą błędną
2 wrz 19:02
Kamix: bezendu dzięki, wreszcie wiem co robiłem źle : d Ciężko widzę tą maturę xd
2 wrz 19:03
Mila:
| x+8 | | x+5 | | (x+8)*(x−3)−x*(x+5) | |
| − |
| = |
| = |
| x | | x−3 | | x(x−3) | |
| | x2−3x+8x−24−x2−5x | |
= |
| = teraz dokończ |
| | x(x−3) | |
2 wrz 19:04
bezendu:
ale skąd masz tam−5x kolego ?
| x2+5x−24−x2−5x | |
| redukuje wyrazy podobne |
| x(x−3) | |
2 wrz 19:05
Kamix: Okey, dzięki Waszej pomocy się udało, po prostu wykorzystałem wzór skróconego mnożenia, który
nie istnieje xd Po wymnożeniu nawiasu, każdy wyraz przez każdy znalazłem błąd ; D
2 wrz 19:07
bezendu:
2 wrz 19:07