matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
golo:
lnx
całka ∫
(x−1)
2
proszę o rozwiązanie
2 wrz 18:45
Mila:
Przez części:
1
1
1
−1
[ln(x)=u,
dx=du, dv=
dx, v=∫
dx=
]
x
(x−1)
2
(x−1)
2
x−1
poradzisz sobie dalej?
2 wrz 19:31
golo:
Tak, dzięki
2 wrz 19:59
Mila:
2 wrz 20:08