Oblicz granicę metodą de l'Hospitala
SW: Hej, czy ktoś mógłby mnie naprowadzić jak zacząć to zadanie? Rozumiem, że w metodzie
| | 0 | | ∞ | |
l'Hospitala trzeba dążyć do uzyskania [ |
| ] lub [ |
| ], a następnie zrobić pochodne |
| | 0 | | ∞ | |
licznika i mianownika i tak dalej. Jednak z tym mam wyjątkowy problem.
x −>
∞
2 wrz 18:29
Krzysiek: skorzystaj z przekształcenia:
ab=eblna
i policz granicę "blna" (korzystając z ciągłości funkcji wykładniczej)
2 wrz 18:56
pigor: tu masz nieoznaczoność [1]
∞, dlatego z danej granicy
powinieneś "zrobić" np. granicę typu e= lim
x→∞ (1+f(x))
1/ f(x) . ...
2 wrz 19:00
SW: | | 2 | |
Czyli x * ln( |
| * arctgx) racja? Wtedy podstawiając ∞ pod x, co wychodzi z arctgx? |
| | π | |
2 wrz 19:16
SW: Pigor, nie słyszałem o tym sposobie w kontekście l'Hospitala. Polega to na tym samym, co
próbuje wytłumaczyć mi Krzysiek? Skąd wtedy 1?
2 wrz 19:18
SW: | | π | |
Odnoszę się do pomysłu Krzyśka. A czy to nie jest tak, że arctg ∞ wynosi |
| i to daje 1? |
| | 2 | |
Wtedy
∞ * ln1 = [
∞ * 0] ?
2 wrz 19:27
Mila:
e
ln(f(x)=e
xln(2π*arctgx)
lim
x→∞e
xln(2π*arctgx) =e
limx→∞xln(2π*arctgx)
Z powodu nieczytelności zapisu ograniczę się do obliczenia granicy wykładnika:
| | ln(2π*arctgx) | |
limx→∞xln(2π*arctgx)=limx→∞ |
| = |
| | | |
| | (ln(2π*arctgx))' | |
=Hlimx→∞ |
| = licz, po kolacji sprawdzę, ewentualnie |
| | | |
dokończę
=e
−2π
2 wrz 20:07
pigor: ..., tak masz rację, moje podejście jest do metody nie l'Hospital'em.
a co do reguły H to
...= lim
x→∞ e
x ln ( 2π arctgx)= e
lim x→∞ f(x) ,
| | ln ( 2π arctgx) | |
gdzie lim x→∞f(x)= lim x→∞ |
| = [00]=H= |
| | x−1 | |
| | (ln ( 2π arctgx))' | |
= lim x→∞ |
| = i licz pochodne licznika /mianownika . |
| | (x−1)' | |
2 wrz 20:16
pigor: ..., o
Mila nie widziałem i już wyłączam się ...
2 wrz 20:18
SW: więc wychodzi mi, po policzeniu pochodnych
| 1 | | 1 | |
| / (− |
| ) przy czym główną kreską ułamkową jest /. Czyli wychodzi |
| arctgx * (x2+1) | | x2 | |
2 wrz 20:29
SW: i dalej mam liczyć pochodne? Dzięki za zaangażowanie Mila, pigor, Krzysiek
2 wrz 20:31
pigor: ..., czyli
| −x2 | | ∞ | |
| = [ |
| ] ,,,, no to jeszcze raz H, a może i więcej . ... |
| (1+x2)arctgx | | ∞ | |
2 wrz 20:43
Mila:
Trochę inaczej, kończę swój post. Liczę pochodną licznika i mianownika.
| | −x2 | | −1 | | −2 | |
=lim{x→∞} |
| = |
| = |
| |
| | (x2+1)*arctg(x) | | | | π | |
lim
x→∞ f(x)=e
−2π
2 wrz 20:47
SW: Yeah, zabawy co niemiara! Dzięki, liczę dalej
2 wrz 20:48
Mila:
| | −x2 | |
Limx→∞ |
| =−1 (dzielisz licznik i mianownik przez x2) |
| | x2+1 | |
2 wrz 20:50
SW: Mila próbuję iść Twoim tokiem rozumowania ale chyba nie wiem jak do tego doszłaś, od
momentu postu z 20:47. Postanowiłem zrobić tak, jak
pigor podpowiada i po kolejnym H
| | −2x | |
doszedłem do |
| . Co o tym myślicie? Jest sens dalej w to brnąć? Jeszcze |
| | 1 + 2xarctgx | |
jutro spróbuję rozszyfrować
Milę, póki co jeszcze raz dziękuję za pomoc

2 wrz 21:38
Mila:
W którym momencie masz trudności?
2 wrz 23:38
SW: Nie wiem skąd się wziął zapis w poście z 20:47, że π pojawiło się w liczniku, a właściwie to w
liczniku licznika
3 wrz 11:26
Trivial:
Można również skorzystać ze wzoru:
lim
f(x)→0 [1 + f(x)]
g(x) = lim
f(x)→0 e
f(x)*g(x)
Najpierw doprowadzamy wyrażenie do odpowiedniej postaci:
| | 2 | | 2 | |
( |
| arctg(x))x = [1 + ( |
| arctg(x) − 1)]x |
| | π | | π | |
| | 2 | |
Zatem, ponieważ ( |
| arctg(x) − 1) → 0 przy x→∞ (pomijam x→∞ dla czytelności): |
| | π | |
| | 2 | |
g = lim ( |
| arctg(x))x = lim ex*[(2/π)arctg(x) − 1] |
| | π | |
Teraz policzmy granicę wykładnika:
| | 2 | | (2/π)*arctg(x) − 1 | |
lim x*[ |
| arctg(x) − 1] = lim |
| |
| | π | | 1/x | |
| | 2 | | | 2 | x2 | | 2 | |
=H= lim |
|
| = lim − |
|
| = − |
| . |
| | π | | | π | 1+x2 | | π | |
Czyli g = e
−2/π
3 wrz 12:50
Mila:
| | 2 | | 1 | | 2 | |
(ln( |
| *arctgx))'= |
| *( |
| *arctgx))'=...dokończ |
| | π | | | | π | |
3 wrz 14:04
SW: Mila dokańczam i wychodzi mi tak
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2π * arctgx | | π | | 1 + x2 | | arctgx * (1 + x2) | |
co o tym myślisz? Nie jestem orłem z matematyki, więc może gdzieś popełniłem błąd...
Trivial dzięki za pomoc, faktycznie jest rozwiązanie ale tego sposobu chyba nie miałem,
czy to jest na pewno d'Hospital?
3 wrz 20:05
Mila:
No i pięknie, to jest pochodna licznika, dalej...czekam.
3 wrz 20:21