Dziedzina funkcji!
Blue: Wyznacz dziedzinę funkcji :f(x) =
√(x+1)/x
Myślałam, że to powinno być D= <−1,∞)\{0}, ale jednak jest źle :C
Dlaczego to jest źle

Help
2 wrz 17:49
2 wrz 17:51
tim: A co jeśli x = −0,5 ?
2 wrz 17:51
Patryk: ∧
2 wrz 17:51
bezendu:
x>0 i x+1≥0
x>0 i x≥−1
x∊(−1,
∞)
2 wrz 17:52
Patryk: (−∞;−1>U(0:∞)
2 wrz 17:54
Patryk: bezendu z twojego przedziału wybieram zero i wstawiam w funkcji i co mam
2 wrz 17:57
Blue: Patryk, Twoja odp. jest dobra, ale możesz mi wytłumaczyć, dlaczego tak jest, bo nie rozumiem ;c
2 wrz 17:57
Blue: Wiadomo, że zero nie może być w mianowniku, ale nie rozumiem dlaczego (−∞,−1) jest :C
2 wrz 17:58
tim: bezendu rozwiązał inny przykład.
2 wrz 17:58
Blue: Ktoś wytłumaczy mi? :3
2 wrz 18:01
Blue: Btw , mógłby mi ktoś powiedzieć, jak tutaj na forum robić ułamek zwykły?
2 wrz 18:02
Patryk: 1.wyrażenie pod pierwiastkiem musi byc równe lub większe od zera ,zapisuje to tak
| x+1 | |
| ≥0 → x∊(−∞;−1>U<0:∞) |
| x | |
2.nie dzielimy przez zero wiec mianownik nie może byc równy zero zapisuje to tak
x≠0
sa dwa warunki,zaznaczam je na osi ,ich cześć wspólna czyli
x∊(−
∞;−1>U<0:
∞) ale bez zera bo x≠0 czyli x∊(−
∞;−1>
(0:
∞)
2 wrz 18:03
Patryk: x∊(−∞;−1>U(0:∞)
2 wrz 18:05
bezendu: @Patryk źle spojrzałem nie widziałem że to wszystko jest pod pierwiastkiem
2 wrz 18:07
Blue: aaaa czaje już ! bo ja obustronnie mnożyłam przez x , a powinnam zrobić to tak: x(x+1) = 0 i z
tego mam miejsca zerowe, czyż nie?
2 wrz 18:10
2 wrz 18:12
Blue: Ok, przeczytam.

Przepraszam Was, może Wam się wydawać to dziwne, że o jakiś rzeczach nie mam
pojęcia, ale uczę się rozszerzenia sama w domu, a to nie jest takie proste
2 wrz 18:15