Oblicz wartość wyrażenia |cosα-sinα|
wajdzik: | | 4 | |
Kąt α jest taki, że cosα+sinα= |
| . Oblicz wartość wyrażenia |cosα−sinα| |
| | 3 | |
Teraz wykorzystałem jedynkę trygonometryczną:
| | 16 | | 8 | |
sin2α+ |
| − |
| sinα+sin2=1 |
| | 9 | | 3 | |
| | 4+√2 | | 4−√2 | |
sinα= |
| lub sinα= |
| |
| | 6 | | 6 | |
Teraz mam pewien problem, bo w odpowiedziach jest, że:
| | 4−√2 | | 4+√2 | | 4+√2 | |
"Gdy sinα= |
| , to cosα= |
| . Natomiast gdy sinα= |
| , to |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
W tym momencie zaczyna się mój problem, postanowiłem to sprawdzić:
| | 4 | | 4+√2 | | 8−4+√2 | | 4+√2 | |
cosα= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Co ja zrobiłem źle? Z drugim przypadkiem mam taką samą sytuację.
Z góry dziękuję za pomoc!
2 wrz 17:46
tim: Całe rozumowanie przeprowadzone jest poprawne (choć jest też inny łatwiejszy sposób).
Twój błąd polega na złym podstawieniu "minusa".
tzn.
| | 4 | | 4+√2 | | 8−4−√2 | | 4−√2 | |
cos a = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Pamiętaj!
Do obliczenia wartości |cos a − sin a| nie jest potrzebne obliczanie każdej z wartości osobno!
2 wrz 17:50
wajdzik: Ależ się łatwo wyłożyłem.

Dzięki wielkie!
2 wrz 17:53
tim: wajdziku, ale znajdź sposób na rozwiązanie zadania bez wyliczania wartości! Będzie łatwiej niż
liczenie tego wszystko osobno. Jeśli nie potrafisz, napisz
2 wrz 17:55
wajdzik: Mam w książce jeszcze jeden sposób:
| | 4 | |
Należy podnieść obie strony równania cosa+sina= |
| do kwadratu. |
| | 3 | |
| | 16 | |
cos2α+2cosα sinα+sin2α= |
| . |
| | 9 | |
| | 7 | |
sin2α+cos2α=1, więc 2cosα sinα= |
| . |
| | 9 | |
Zatem wartość wyrażenia |cosα−sinα| jest równa:
| | 7 | | √2 | |
|cosα−sinα|=√(cosα−sinα)2=√cos2α−2cosα sinα+sin2α=√1−2cosα sinα=p{1− |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | |
2 wrz 18:07
tim: Tak i o ten sposób chodzi, ale nie z książki,a z głowy
2 wrz 18:08
wajdzik: I ten sposób jest o wiele prostszy.
2 wrz 18:09
wajdzik: Z głowy zrobiłem tym pierwszym sposobem, jeśli chodzi o ten sposób to zajrzałem do książki
teraz i go przeanalizowałem.
2 wrz 18:10
tim: W pełni zrozumiały?
2 wrz 18:11
wajdzik: Muszę pamiętać żeby podnosić do kwadratu takie wyrażenia, obliczenia rozumiem w pełni. Sposób
szybszy i o wiele prostszy.
Zabieram się do kolejnych zadań, dzięki wielkie!
2 wrz 18:16
tim: Nie ma za co.
2 wrz 18:17
tim: Wartość bezwzględna powinna zasugerować, że będzie trzeba pierwiastkować wyrażenie podniesione
do kwadratu. Taka uwaga.
2 wrz 18:20