Uzasadnij
bezendu:
| | (n−3)n | |
Wiadomo, że wzór |
| dla n=3,4,5,6.. wyraża ilość przekątnych n−kata. Uzasadnij, że |
| | 2 | |
wyrażenie to dla podanych liczb przyjmuje zawsze wartości całkowite dodatnie ( jako ilość
przekątnych !)
2 wrz 17:40
tim: Jedynym zadaniem tutaj jest wykazanie, że n(n−3) jest parzyste (podzielne przez 2 bez reszty)
dla dowolnego n. Sprawdź, co się dzieje dla liczb parzystych, a co dla nieparzystych.
2 wrz 18:07
bezendu:
i co to koniec zadania?
2 wrz 18:08
tim: Jeden haczyk. Dowody trzeba pisać na "uogólnionych" liczbach.
tzn. liczby parzyste to 2k
nieparzyste 2k+1
I np.n(n−3) dla liczb parzystych to
2k(2k−3)
n(n−3) dla liczb nieparzystych to (2k+1)(2k−2) =
2(k−1)(2k+1)
Wniosek: dla dowolnego n większego od 3 wyrażenie n(n−3) jest podzielna przez 2, zatem liczba
przekątnych jest liczbą całkowitą dodatnia.
2 wrz 18:11
bezendu: Dzięki
2 wrz 18:14
Saizou : "całkowite dodatnie" to liczby naturalne dodatnie
wiec dla n=3
| (3−3)*3 | |
| =0 wiec nie spełnia warunków zadania, tak mi się zdaje |
| 2 | |
2 wrz 18:15
Saizou : albo przeprowadzić dowód indukcyjny
2 wrz 18:15
tim: Zgadza się, powinno być w treści całkowite nieujemne, bądź dla n>3.
2 wrz 18:17
tim: Zachowajmy takie narzędzie dla cięższych przypadków
2 wrz 18:18
bezendu: Czyli błąd w zadaniu
2 wrz 18:18
Saizou : tak błąd w zadaniu

oj tam... ale w tym wypadku równie szybko przeprowadza się dowód indukcyjny
2 wrz 18:21