ciągi
lełoś:
Wyznacz wszystkie wartości k∊R, dla których pierwiastki wielomianu W(x)=(x
2−8x+12)(x−k) są
trzema kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego
(x
2−8x+12)(x−k)
Δ=8
2−4*12
Δ=16
√Δ=4
6*3=18
k=18
2 wrz 17:23
tim: Więc pod uwagę wziąłeś dwie opcje:
2, 6, 18
oarz
2/3, 2, 6
A co jeśli trzeci pierwiastek znajduje się po środku?
tj. 2, x, 6
2 wrz 17:27
lełoś:
właśnie o tym nie pomyślałem
2 wrz 17:35
tim: Jeżeli wiesz jak rozwiązać trzeci przypadek to wylicz wartości (matematycznie wyjdą dwa wyniki,
z czego jedną należy odrzucić z powodu "rosnącego" ciągu geometrycznego). Odpowiedzią będą dwa
wyniki powyżej oraz trzeci wyliczony.
2 wrz 17:46