ciąg
ralf: Czy istnieje wlasność ciągu arytmetycznego a22−a12=a32−a22?
2 wrz 16:18
ICSP: weźmy ciąg arytmetyczny :
a
n = 2,4,6 ...
i mam :
4
2 − 2
2 = 6
2 − 4
2
16 − 4 = 36 − 16
12 = 20

Teraz odpowiedz sobie sam na zadane pytanie
2 wrz 16:19
ralf: zgadza się dzięki właśnie na kartce zrobiłem to samo. Dzięki.
2 wrz 16:23
asdf: wyprowadź sobie:
an = a1 + (n−1)*r
a2n = (a1 + (n−1)*r)2 = a21 + 2*a1*(n−1)*r + [(n−1)*r)]2 =
a21 + 2*a1*(n−1)*r + (n−1)2 * r2 = a21 + 2*a1*(n−1)*r + r2(n2−2n + 1) =
a21 + 2*a1*(n−1)*r + r2*n2−2r2n + r2
teraz za n podstaw odpowiednie 1,2,3 i będziesz mieć podobny wniosek jak u ICSP
2 wrz 16:24