| dx | ||
∫ | = | |
| cosx |
| cosx dx | cosx dx | |||
=∫ | =∫ | = // sinx=z cosx dx=dz // | ||
| cos2x | 1−sin2x |
| dz | dz | A | B | 1 | ||||||
=∫ | // | = | + | wyszlo, ze A=B= | // | |||||
| 1−z2 | 1−z2 | 1+z | 1−z | 2 |
|
| 1 | 1+z | 1 | 1+sinx | ||||||||||||||||||||||
=∫( | − | )dz= | ln| | |= | ln| | | | |||||||||||||||||||||
| z+1 | z−1 | 2 | 1−z | 2 | 1−sinx |
| |||||||||||
są 2 usterki: w ostatniej linijce powinno być − | (mimo to dalej wynik dobry, | ||||||||||
| z−1 |
| cosx | ||
no tak błąd w wpisywaniu, ale chodzi mi o sposób, czy można wymnażać razy | ? | |
| cosx |