Całka
nowy: taką całkę za ciul nie mogę ruszyć w pewnym momencie, jak tu podstawiać, ktoś pomoże?
∫x2*√2−x2dx
2 wrz 15:09
asdf: przez czesci probowales/as?
2 wrz 15:11
nowy: przez części próbowałem, i nie do końca wiem jak wyprowadzić z ∫xarcsin(x/√2) dx
ale i tak nie wiem czy i do tej pory dobrze robiłem
2 wrz 15:16
ada: czy to będzie tak ?
u= 2−x
2 v= x
2
2 wrz 15:20
nowy: w sensie co jest całką z tego arcusa
2 wrz 15:20
nowy: ada, a można tak pomijać pierwiastek?
2 wrz 15:21
Rafał28:
Metoda współczynników nieoznaczonych:
| | x2(2−x2) | | −x4 + 2x2 | |
∫x2√2 − x2dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | √2 − x2 | | √2 − x2 | |
| | Tdx | |
=(Px3 + Qx2 + Rx + S)√2 − x2 + ∫ |
| dx |
| | √2 − x2 | |
Różniczkujemy obustronnie i mnożymy przez
√2 − x2. Mamy:
−x
4 + 2x
2 = (3Px
2 + 2Qx + R)(2−x
2) + (Px
3 + Qx
2 + Rx + S)(−x) + T
Porządkujemy:
−x
4 + 2x
2 = P(−4x
4 + 6x
2) + Q(−3x
3 + 4x) + R(−2x
2 + 2x) + S(−x) + T
Lewa strona musi się równać prawej.
Rozwiązujemy układ równań:
| ⎧ | −4P = −1 | |
| ⎜ | −3Q = 0 | |
| ⎨ | 6P − 2R = 2 |
|
| ⎜ | 4Q − S = 0 | |
| ⎩ | 2R + T = 0 | |
| ⎧ | P= 14 | |
| ⎜ | Q = 0 | |
| ⎨ | R = −14 |
|
| ⎜ | S=0 | |
| ⎩ | T = 12 | |
Wracamy do całki:
| | −x4 + 2x2 | |
∫x2√2 − x2dx = ∫ |
| dx = ( 14x3 − 14x)√2 − x2 + |
| | √2 − x2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | dx | | 1 | | dx | |
12 ∫ |
| = |
| ∫ |
| =... |
| | √2−x2 | | 2√2 | | √1 − (x/√2)2 | |
dx =
√2 dt
| | dt | | x | |
...= 12 ∫ |
| = 12 arcsin t + C = 12 arcsin ( |
| ) + |
| | √1 − t2 | | √2 | |
C, czyli nasza główna całka wynosi:
| | x | |
∫x2√2 − x2dx = ( 14x3 − 14x)√2 − x2 + 12 arcsin ( |
| ) + C |
| | √2 | |
2 wrz 16:49
nowy: dzięki za pomoc! doceniam
2 wrz 17:15