fw
wojtek: jak wyznaczyć przedziały monotonicznosci tej funkcji
2 wrz 14:35
Dominik: liceum/studia?
2 wrz 14:36
wojtek: liceum
2 wrz 14:37
asdf: a umiesz pochodne?
2 wrz 14:38
wojtek: jeszcze nie
2 wrz 14:39
wojtek: czy da sie to ustalic bez uzycia pochodnych
2 wrz 14:45
wojtek: ?
2 wrz 14:50
asdf: pewnie jakos sie da, ale sposobu bez pochodnych nie znam
2 wrz 14:56
wojtek: to pokaż mi z poczodnymi spróbuję to jakoś ogarnąć.
2 wrz 15:04
wojtek: pochodnymi
2 wrz 15:07
wojtek: znowu brak odzewu?
2 wrz 15:13
asdf: nie ma sensu jak nie miales pochodnych, ale jak chcesz..
Dziedzina: R/ {−1}
| | 1 | |
(x + 1/(x+1))' = x' + ((x+1)−1)' = 1 + −1(x+1)−2 = 1 − |
| |
| | (x+1)2 | |
funkcja jest malejaca, jezeli:
f'(x) < 0
rosnaca, jezeli:
f'(x) > 0
i teraz masz nierówność dla rosnacej:
| | 1 | | (x+1)2 − 1 | | x2 + 2x | |
1− |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ (x2+2x)(x+1)2 |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
> 0
⇒ x(x+2)(x+1)
2 > 0 no i masz do narysowania szkic tego wielomianu
2 wrz 15:16
wojtek: asdf mógłbyś troszeczkę przejzyscie przedstai mi ten gorny zapis który jest pod : Dziedzina:
R/{−1}
2 wrz 15:18
asdf: rzeczywiste bez −1, bo x + 1 ≠ 0 ⇒ x ≠ −1 (nie mozna dzielic przez zero)
2 wrz 15:19
asdf: lece, dzisiaj moze jeszcze Ci pomoge.
2 wrz 15:20
wojtek: i tak dużo pomogłeś dzięki
2 wrz 15:20