Rozwiąż równania w zależności od parametru p wiedząc :
Gosia: a) ma 2 pierwiastki i Δ>o
x2 − 4x + p = 0
b) ma 1 pierwiastek i Δ=0
x2 − 3x +2p−1 = 0
c) ma 0 pierwiastków Δ<0
px2−4x−1=0
26 wrz 19:33
Eta:
a) Δ= 16 −4p
to: Δ>0 <=> 16 −4p >0 ...... dokończ
b) Δ= 9 −4( 2p −1) = 9 − 8p +4 =13 −8p
Δ=0 <=> 13 −8p=0 ....... dokończ
c) Δ= 16 −4*p(−1) = 16 +4p
Δ<0 <=> 16 +4p <0 ......... dokończ
26 wrz 19:43
Gosia: dokończ tzn. co dalej bo deltę to mam a potem

wziąć wynik z delty pod pierwiastek i obliczyć
tym twierdzeniem o istnieniu 2 pierwiastków w podpunkcie a
26 wrz 21:19
Eta:
omg

a) 16 −4p >0 <=> 4p <16 <=> p< 4
dla p€( −∞, 4) −−− równanie ma dwa różne pierwiastki
b) 13 − 8p =0 <=> p=
138
dla p =
138 równanie ma jeden pierwiastek
c) p≠0 i Δ<0
4p< −16 <=> p< −4
dla p€ ( −∞, −4) −−równanie nie ma pierwiastków
To wszystko.
26 wrz 21:41
Gosia: aha dzięki

27 wrz 09:45