matematykaszkolna.pl
Równanie różniczkowe poprzez Transformatę Laplace'a Miecio: Witam. Mam obliczyć równanie różniczkowe za pomocą transformaty Laplace'a : y"−6y'+13y=0 dla warunków początkowych y(0)=0 i y'(0)=6
 6 
Po użyciu wzorów dochodzę do postaci : F(s)=

Tutaj sie obliczało oryginał tego
 s2−6s+13 
wyrażenia, często przez rozkład na ułamki proste, jednak tutaj nie da sie rozłozyc mianownika. Pomoże ktoś jak to ugryźć? Z góry dziękuje bardzo emotka
2 wrz 14:23
wredulus_pospolitus: no a jak byś to obliczył bez rozkładu na ułamki proste wskazówka: s2 − 6s + 13 = s2 − 2*3s + 9 +4 = .....
2 wrz 14:28
Trivial:
 6 2 
F(s) =

= 3*

s2−6s+13 (s−3)2+22 
f(t) = 3e3tsin(2t). Można też policzyć korzystając z residuów, a konkretniej ze wzorku: f(t) = ∑ ress=sk[F(s)est] Sumę dwóch residuów dla pierwiastka zespolonego sprzężonego można policzyć szybko ze wzoru: 2*Re(ress=sk[F(s)est]) Gdzie sk jest jednym z pierwiastków zespolonych sprzężonych (wybieramy dowolnie który). A zatem:
 6 6 
F(s) =

=

s2−6s+13 [s−(3+2i)][s−(3−2i)] 
 6 
f(t) = 2*Re(ress=3+2i[

est])
 [s−(3+2i)][s−(3−2i)] 
 6 
= 2*Re(

e(3+2i)t)
 3+2i−3+2i 
= −3Re[ie3t(cos(2t)+isin(2t))] = 3e3tsin(2t).
2 wrz 14:47
Miecio: @ wreduluspospolitus Dzięki za naprowadzenie totalna moja nieuwaga i chyba na siłe chciałem sobe życie utrudniać a to takie proste było emotka @Trivial Dzięki za taaaką wyczerpującą odpowiedź ale na residuum tym bardziej bym się nie porywał. Dzięki za pomoc
2 wrz 14:59
Trivial: Z residuów liczy się szybko, gdy stopień mianownika jest duży, albo mamy wielokrotne pierwiastki. emotka
2 wrz 15:03