funkcje wymierne
wojtek: podaj ih przedziały monotoniczności oraz argumenty dla których funkcja przjmuje wartosci
miejsze od −3
czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? z góry dziękuję
2 wrz 13:51
wojtek: podaj przedział monotoniczności funkcji f(x)... przepraszam za błąd
2 wrz 13:53
wojtek: jest tu ktoś kto byłby wstanie mi pomóc
2 wrz 13:58
wredulus_pospolitus:
ih
2 wrz 14:00
wredulus_pospolitus:
poziom liceum czy studia ?
2 wrz 14:00
wojtek: liceum
2 wrz 14:02
wredulus_pospolitus:
krok 1:
dziedzina
krok 2:
jesteśmy 'szprytni' i przekształcamy funkcję:
| | x2+x+1 | | x2+2x+1 −x | | (x+1)2 | | x | |
f(x) = |
| = |
| = |
| − |
| = |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | x+1 −1 | | x+1 | | −1 | | 1 | |
= (x+1) − |
| = x+1 − |
| − |
| = x+1 − 1 + |
| = x + |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
krok 3:
z tej postaci baaardzo łatwo wyznaczyć przedziały monotoniczności zwlaszcza że jedna część
funkcji jest zawsze rosnąca, a druga raz rośnie a raz maleje
2 wrz 14:03
wojtek: ok a droga czesc polecenia
2 wrz 14:07
wojtek: ok a droga czesc polecenia
2 wrz 14:07
wredulus_pospolitus:
rozwiązujesz nierówność:
łatwo pokazać, że ma to sens tylko gdy x+1<0
więc możemy pomnożyć tylko przez 'x+1' (i zmienić znak nierówności i napisać, że x<1), a nie
przez '(x+1)
2'
2 wrz 14:09
wojtek: czekaj nie wiem jak wyznaczyc te monotonicznosc pokaz mi tylko ten jeden przykład. mam jeszcze
kilka podpunktów i bede sie wzorował na twoim rozwiązaniu
2 wrz 14:13
wojtek: ?
2 wrz 14:15
wojtek: jesteś jeszcze
2 wrz 14:23
wojtek: jesteś jeszcze
2 wrz 14:23
wojtek: pomoże mi ktoś inny
2 wrz 14:24
wojtek: ?
2 wrz 14:27