Prosze o pomoc - zadania z prawdopodobieństwa:((
Paweł : Będę wdzięczny za pomoc − rozwiązanie czy naprowadzenie, bo utknąłem na tych zadaniach:( Z góry
dziękuje!
1. Trzy koleżanki: Agnieszka, Basia, Celina ustawiły się w rzędzie w sposób przypadkowy.
Rozpatrujemy dwa zdarzenia: A − Basia stoi przed Agnieszką; B− Celina stoi przed Agnieszką.
a) oblicz P(A∩B)
b) czy zdarzenia A i B są niezależne?
2. Rzucamy 6 razy monetą. Czy zdarzenia A− nie wypadł żaden orzeł i B − reszka wypadła
dokładnie 6 razy są zależne?
3. W firmie zatrudniającej 170 osób pracuje 35 kobiet. W tym roku 10 pracowników uzyskało
awans. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że w tej grupie znalazły się przynajmniej 2 kobiety?
4. Na pewnym wydziale studiuje 735 osób. Prawdopodobieństwo, że dzień urodzin losowo wybranego
studenta przypada w dowolny dzień roku wynosi 1/365.
a)jakie jest prawdopodobieństwo, że w dniu dzisiejszym przypadają urodziny co najwyżej dwóch
osób?
b) Oblicz najbardziej prawdopodobną liczbę studentów urodzonych 4 czerwca.
2 wrz 13:39
wredulus_pospolitus:
1)
|Ω| = 3! = 6
a) czyli jest układ CBA lub BCA
b) P(A) = .... , P(B) = ... więc czy P(A)*P(B) = P(A∩B)
2 wrz 13:42
wredulus_pospolitus:
2) Już na logikę
A −−− nie wypadł żaden orzeł = wydało 6 reszek −−− B
A i B to są TE SAME zdarzenia
2 wrz 13:43
wredulus_pospolitus:
3) z przeciwnego
I) samych chłopów wybrano:
| | 135*134*133*132*....*126 | |
P(I) = |
| |
| | 170*169*...*161 | |
II) jedną kobitę
| | 135*134*133*132*....*127 * 35 | |
P(II) = |
| |
| | 170*169*...*161 | |
I liczysz P(A) = 1 − P(I) − P(II)
2 wrz 13:45
wredulus_pospolitus:
4. schemat Bernulliego się kłania
2 wrz 13:47
Paweł : Z tym ostatnim chyba sobie bez rozpisania nie poradzę. Mógłbym jeszcze poprosić?
Za pozostałe dziękuję
2 wrz 13:54
wredulus_pospolitus:
nieee ... nie ma tak latwo −−− masz wzor
p = 1/365
q = 1−p = 364/365
a)
P(A) = P(S=0) + P(S=1) + P(S=2) = .....
b)
EX = ....
i zaokrąglasz do całkowitej
2 wrz 13:58
Paweł : Ok, to proszę o sprawdzenie, czy dobrze natworzyłem:
a)
| | | | | |
P(A)= | * (1365)0 * (0,997)735 + | * (1365)1 * (0,997)734 |
| | | |
| | | |
+ | * (1365)2 * (0,997)733 =... |
| | |
b) (n+1)*P = 736*P(A)=...
2 wrz 14:20
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
(b) ... bzduuuura ... nie *P(A) ... tylko *p czyli * |
| |
| | 365 | |
| | 364 | |
(a) ale nie pisz 0,997 tylko |
| bo to jest dokładna wartość q |
| | 365 | |
2 wrz 14:24
Paweł : ok, dziękuję!
2 wrz 14:29