całka - podstawienie - funkcje trygonometryczne
karina: całka − podstawienie − funkcje trygonometryczne
∫(sin
3x *cosx )dx = ?
bo myślę że to jakoś tak: = ∫sinx*sin
2x *cosx dx=
wtedy t= sinx
a dt= cos x ?
i jest:
= ∫t * sin
2 * dt ?
Proszę o pomoc
2 wrz 11:52
pigor: ..., nie wiem co ty kombinujesz, ale sprawa jest
prostsza niż myślisz, bo niech sinx=t, to cosxdx= dt, wtedy
∫(sin3xcosx)dx= ∫(t
3*t)dt= ∫t
4dt=
15t
5=
15sin5x +C i tyle . ...
2 wrz 12:04
karina: faktycznie! dzięki wielkie
2 wrz 12:11
colo: Pigor. Jest żle, pod całką za dużo o jedno t

i tym samym w wyniku również
2 wrz 12:19
pigor: ..kurcze , no tak , dziękuję i przepraszam ten nawias mnie zmylił;
czas na mnie i znikam z forum .
2 wrz 12:32
pigor: to tak jak sie pisze on−line i nie ... sprawdza, no bo szkoda czasu
2 wrz 12:34