Równanie macierzowe X*A=B
Kamil:
1 1 −1 1 4 1
A = 2 1 0 B = −1 3 −2
1 −1 1
X*A = B
i tutaj jest problem po po wyliczeniu A−1
układu nie da się pomnożyć. Mam kilkanaście takich przykładów i nie znam sposobu na rozwiązanie
2 wrz 11:13
use: moze ze zlej strony mnozysz (bo mnozenie w macierzach nie jest przemienne )
2 wrz 11:29
Kamil: tzn mnożę wierszA * kolumnaB
(1*1) (1*−1) i (−1*?)
2 wrz 11:32
Kamil: Bo A−1 wychodzi tak czy inaczej macierz 3X3 a taka macierz nie mnoży się z macierzą 2X3
2 wrz 11:33
Janek191:
Trzeba pomnożyć z prawej strony przez A−1
X*A = B
X*A*A−1 = B*A−1
X = B*A−1
2 wrz 12:11
Kamil: Racja

a ja robiłem tak X = A
−1B
2 wrz 12:25