???
pepe: Jak zrobić tą całkę?
NA pewno podstawienie i pewnie 10x=t, ale nie do końca to rozumiem, mógłby ktoś mi to
wytłumaczyć ? Byłbym wdzięczny
2 wrz 10:52
pepe: 
?
2 wrz 11:03
pepe: i tą ?
Mam problem z takimi całkami, mógłby ktoś mi wytłumaczyć szczegółowo jak to się robi?
2 wrz 11:19
asdf: | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | √1−100x2 | | 10 | | | |
2 wrz 11:22
pepe: mozna jasniej?
2 wrz 11:23
asdf: w drugiej całce:
t = 1+25x2
dt = 50 dx
= ...
2 wrz 11:23
2 wrz 11:25
pepe: | | dx | | 1 | | dx | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| a skad wziales to ( |
| )2 |
| | 1−100x2 | | 10 | | 1−x2 | | 10 | |
2 wrz 11:33
asdf: √1−100x2 = √100( (1/100) − x2 = 10√ (1/100) − x2 = 10√ (1/10)2 − x2
2 wrz 11:34
pepe: ok, dzieki juz zrozumialem, i w kazdym takim podobnym przypadku tak sie robi?
2 wrz 11:38
asdf: w wiekszosci tak, przerob kilkaset calek to bedziesz czaic o co chodzi
2 wrz 11:39
pepe: noo mam jeszcze kilka dni do poprawki, moze sie wyrobie
2 wrz 11:42
asdf: jak tylko z całek i umiesz dobrze pochodne, to nie bedzie problemu, ale nie zaniedbaj bo
szkoda...
2 wrz 11:47
pepe: nie no jest wiecej materiału, ale chce całki ogarnac na 100 % , jeszzce geometria analityczna,
liczby zespolone
2 wrz 11:55
pepe: | | dx | |
∫U{dx}{x(ln2x+4)=∫ |
| = |
| | x((lnx)2+(2)2) | |
t=lnx
| | 1 | | 1 | | x | |
= (ze w zoru ∫ |
| dx= |
| arctg |
| +C+) = |
| | x2+a2 | | a | | a | |
To jest ok? czy cos pokreciłem?
2 wrz 12:00
2 wrz 12:01
pepe:
2 wrz 12:06
pigor: ...lnx=t, to
dxx= dt, więc
| | tdt | | t+4−4 | | dt | |
... = ∫ |
| = ∫ |
| dt= ∫dt−4∫ |
| = ...  |
| | t+4 | | t+4 | | t+4 | |
2 wrz 12:09
asdf: nieczytelny zapis
2 wrz 12:15
pigor: ... o

nie mam pojęcia dlaczego, bo u mnie jest wpozio. ...
2 wrz 12:20
pepe: pigor, czy to jest na pewno dobrze?
2 wrz 12:25
wredulus_pospolitus:
nie jest dobrze ... co to 't' robi w liczniku ?
2 wrz 12:28
wredulus_pospolitus:
podstawienie:
2 wrz 12:29
pigor: ... słusznie, wywal t z licznika i masz prostą całkę, przepraszam .
2 wrz 12:30
asdf: no u mnie nie za bardzo wpozio, u góry jest:
niżej:
do pierwszej podstawienie:
t = lnx
do drugiej podstawienie:
t = lnx + 4
2 wrz 12:30
pepe: kurde, nie zauwazylem, ze zle napisalem powinno byc
∫U{dx}{x(ln2x+4)
2 wrz 12:43
2 wrz 12:44
pepe: czyli zle podsrawienie zrobilem?
2 wrz 12:45
wredulus_pospolitus:
dobre podstawienie i dobry wynik
2 wrz 12:52
asdf: co do geometrii analitycznej − prosty dział, jak sie umie rysowac odpowiednie rysunki, wszystko
opiera sie na wektorach jedynie
2 wrz 13:08
pepe: ok na razie dzieki, jak bede mial jeszcze jakies problemy to napisze
2 wrz 13:11