naleźć na prostej k punkt Q jednakowo odleły od punktów B i C.
Kamil: Dane są punkty B = (3,2,1) i c = (−1,2,0)
oraz prosta k
x + 2z − 3 = 0
4x + y − 5 = 0
naleźć na prostej k punkt Q jednakowo odleły od punktów B i C.
Problem w tym że wyznaczam płaszczyznę z punktów B i C
robię macierz
−4x −y + 6 = 0
x + 2z − 3 = 0
4x + y − 5 = 0
i macierz wychodzi 0. Co mam wtedy zrobić. Czy układ jest sprzeczny ?
2 wrz 10:49
Kamil: Ok już chyba wiem.
w takim racie powinno być że rz(A) = 2
Rz(U) = 3
układ sprzeczny

brak rozwiązań
Jednak nie wiem czy to prawda. Wydaje mi się że zawsze znajdzie się taki punkt?
2 wrz 11:47
pigor: ..., masz może odpowiedź, bo wychodzi
mi taki "wredny" punkt Q= (−
67,
117,
1514) .
2 wrz 11:52
Kamil: No właśnie akurat do tego zadania nie mam
A jak to zrobiłeś ?
2 wrz 11:56
pigor: ...,
1) znajduje prostą k w postaci parametrycznej P=(x,y,z)= (3−2t,8t−7,t)
2) z równania |PB| = |PC| ⇔ PB
2 = PC
2 ⇔ t=
1514, więc
3) podstawiam to t do P= (−
67,
117,
1514) , chyba, że gdzieś się ...
2 wrz 12:16